De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit is begonnen met de openbare publicatie van zijn inspectieresultaten. Iedere consument kan voortaan bekijken of de laatste inspectie bij een horecabedrijf wel of niet goed was. Niet alleen publiceert de NVWA een lijst met alle namen van bedrijven, maar ook kan de consument online doorklikken naar zijn eigen woonplaats via een kaart van Nederland met buttons.
Het publiceren van de inspectieresultaten was een dwingende eis van een meerderheid van de Tweede Kamer. Via een motie eisten de kamerleden dat meer ruchtbaarheid (“naming & shaming”) aan de inspecties wordt gegeven, zodat de consument in staat wordt gesteld zijn eigen conclusies te trekken. Eerder is gesproken over de invoering van een Deens systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van smileys, en over een kleurensysteem. Die kwamen er beide niet. Bij elk geïnspecteerd bedrijf staat nu een vinkje (“voldoet”) of een kruis (“voldoet niet”) vermeld bij drie aspecten op het gebied van veilig eten en drinken. Deze drie aspecten zijn: “Juiste omgang met voedsel”, “Hygiëne” en “Ongediertewering”. Tot op heden is het aantal bedrijven met een negatieve beoordeling uiterst beperkt. De NVWA zal op termijn alle inspectieresultaten weergeven. De inspecties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht werden als eerste ingevoerd in het online register.
www.openbare-inspectieresultaten.nvwa.nl
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 12 – Zomer 2019