De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangekondigd dat dit jaar begonnen wordt met horecacontroles van het gehalte acrylamide in friet. Omdat een hoge inname van acrylamide schadelijk kan zijn voor de gezondheid, stelde de Europese Commissie hiervoor wetgeving op.
Vakvereniging ProFri besteedde aan deze materie de afgelopen jaren volop aandacht in vakblad Frituurwereld. Ook is in opdracht van ProFri onderzoek uitgevoerd naar het gehalte acrylamide in friet van uiteenlopende bedrijven. Uit dit onderzoek bleek dat fastfoodrestaurants en reguliere cafetaria’s gemiddeld genomen goed presteren; de hoeveelheid acrylamide blijft doorgaans onder de Europese norm. Wel werd vastgesteld: voortdurende instructie van werknemers blijft van belang, zodat friet nooit te heet en/of te lang afgebakken wordt. In het onderzoek presteerden met name poederfriet (geperst aardappelmeel) en zogenaamde haute frituren minder. Poederfrabikanten zeggen maatregelen te hebben genomen om teveel acrylamide te voorkomen. Onbekend is of ook de “haute frituren” iets gedaan hebben met de onderzoeken die ProFri in een laboratorium liet uitvoeren. In tegenstelling tot enkele andere organisaties, is ProFri geen voorstander van het gebruik van een kleurenkaart met voorbeelden van friet. Bedrijven die een frituurprotocol hanteren dat door iedereen gevolgd wordt, hoeven controles niet te vrezen, aldus ProFri. Zie ook: bladzijde 40.
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 11 – Voorjaar 2019