
De scherpe kantjes lijken er voor grote delen van ons land wat af. Maar het personeelstekort in de horeca is in sommige regio’s nog altijd nijpend. Zo sloot een cafetaria in Veghel vanwege gebrek aan medewerkers de deuren.
“’t Braadspit is momenteel voor onbepaalde tijd gesloten. Houd de website en/of social media kanalen in de gaten voor updates,” aldus cafetaria ’t Braadspit in Veghel op zijn website. In de media vertelt eigenaar Albert van de Heuvel dat het bedrijf er niet in slaagt de personele bezetting op niveau te krijgen.
“Open blijven geen optie”
’t Braadspit had al woensdag en zaterdag ingevoerd als extra sluitingsdagen. Hierdoor daalde de omzet van het bedrijf dermate, dat open blijven eigenlijk geen optie meer was. Per eind maart sloot de zaak in Veghel dus vooralsnog zijn deuren. Van de Heuvel geeft in het Brabants Dagblad aan dat de zaak nu gesloten blijft tot hij een opvolger heeft gevonden.
Regionaal probleem
Personeelsgebrek in de horeca lijkt vooral regionaal een hardnekkig en structureel probleem te zijn geworden. Her en der stoppen meer cafetariabedrijven, veelal mede vanwege een personeelstekort. Daarnaast zijn er frituurbedrijven die, net ’t Braadspit, enkele weken of langer sluiten vanwege gebrek aan handen. Weer anderen staken een deel van de activiteiten.
Zo beëindigde het Hoofddorpsch Friethuys in Hoofddorp niet alleen de levering van verse friet aan de horeca, maar stopte de ambachtelijk frietzaak ook met bezorging. Ondernemer Richard Biesma verwees hierbij naar de nabijheid van Schiphol, dat een enorme aanzuigende werking heeft op de beschikbare sollicitanten.
“Geen landelijk probleem”
Hoewel er regionaal enorme tekorten zijn, lijkt van een groot landelijk personeelsgebrek geen sprake meer in de horeca. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS registreert het aantal openstaande vacatures per duizend banen in de horeca.
Tekort in cijfers
Op het dieptepunt in de eerste helft van 2022 waren er 112 vacatures op elke duizend horecabanen. Ofwel: liefst 11,2 procent van alle horecabanen kon niet worden ingevuld. Eind 2024 waren er 53 openstaande vacatures op elke duizend horecabanen (5,3 procent). Ter vergelijking een min of meer normaal beeld in 2014: een percentage openstaande horecabanen van maar 2,2 procent.
Foto: ’t Braadspit Veghel, Facebook