Is er straks teveel friet in de wereld? Platform Boerenbusiness schrijft: “De verwerking van aardappelen groeit wereldwijd zo hard dat de afzet ervan vroeg of laat stagneert of zelfs gaat dalen.”
Het vakblad citeert een topman van McCain die sprak tijdens het jaarlijkse congres van de wereldwijde aardappelverwerkers. De laatste jaren bouwen zij reeds op grote schaal nieuwe frietfabrieken. De komende drie jaar komen daar nog de nodige fabrieken bij, die samen ettelijke miljarden kilo’s friet en andere aardappelproducten kunnen produceren.
Vraaggroei zet door
Overcapaciteit ligt op de loer. Bovendien, zo noteert Boerenbusiness, is in veel landen sprake van een schaars aanbod van personeel om in al die nieuwe frietfabrieken aan de slag te gaan. Daarbij jaagt de grote vraag naar aardappelen de prijs op én is wereldwijd sprake van een haperende logistiek.
De vraag naar friet groeit al langer wereldwijd steeds met zo’n vier procent jaarlijks. De laatste jaren was deze groei lager, maar de vraaggroei is zich aan het herstellen. In het Midden-Oosten en Azië komen nieuwe frietconcepten en bezorgdiensten opzetten en neemt de populariteit van friet sterk toe. Verwachting is echter dat de aardappelbubbel eens zal barsten, namelijk als de productie fors hoger ligt dan de groei van de consumptie.
Nederland stabiel
Volgens de Nederlandse brancheorganisatie Vavi verwerkte de Nederlandse industrie vorig jaar bijna vier miljard kilo aardappelen tot ruim 1,8 miljard kilo friet en andere aardappelproducten. In tegenstelling tot landen als België en Frankrijk, groeit in ons land de productiecapaciteit maar minimaal. De cijfers liggen volgens Vavi dan ook vrijwel op hetzelfde niveau als in 2022.
Foto: Vavi, Agristo