Nationale Frikandellendag: 4 smaakmakende frikandellen

Actueel, Achtergrond |
4 feb 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Frik Frik Fiësta! Vorig week bezocht onze vorstin Máxima nog een frikandelkeuken bij opleider SVO in Houten. Vandaag is het Nationale Frikandellendag. Frituurwereld staat stil bij deze jaarlijkse frikfeestdag. Wij serveren voor de gelegenheid vier smaakmakende friks.

1. Ken jij burnt ends?

Snackaholics.nl is een foodblog van snackliefhebbers. De snackfans geven een recept voor zogenaamde Burnt Ends, ietwat verschroeide kopjes en kontjes van frikandellen. De eindjes van de frikandel worden in de Airfryer op 160 graden bereid. Met Amerikaanse Mosterd, barbecue-rub, barbecuesaus en roomboter. Het hele recept vind je hier. Je kunt ook mini-frikandelletjes gebruiken. Nee, echt verbrand zijn de eindjes niet (dat is ook niet aan te raden als je verantwoord wilt eten), maar ze zijn wel ietwat verschroeid.

2. Frikandellenvlaai met carnaval?

Carnaval is laat dit jaar, pas begin maart. Om het lange wachten te verzachten, is een frikandellenvlaai een ware voorpret-traktatie. Een bakkerij in Someren, het Brabantse land dus, maakte al negen jaar geleden furore met een frikvlaai. Aldi leukte er zeven jaar geleden voor het eerst carnaval mee op. Enfin, mocht er in de buurt geen adresje zijn waar de frikandellenvlaai te koop is: online zijn er royaal recepten te vinden.

3. Frikandel Mamoes?

In dit soort lijstjes ontbreekt Terrie Eisinger, de TikTok-frikandellenkoningin (@terrieke), vrijwel nooit. Het is alweer een tijdje geleden dat ze een video postte waarin te zien is hoe ze in een snackbar de frikandel mamoes bestelt. Mamoes, het is een melange van fritessaus of mayonaise met appelmoes, vandaar ma-moes. Terrieke is mamoes al in verschillende cafetaria’s tegengekomen. De smaak van de frikandel mamoes omschrijft TikTok Terrie als ‘een hoog kindermenugehalte’.

4. Kruidenmix voor frikandel

Nee, ruim verkrijgbaar is hij niet. Voor wie zelf aan de slag wil om eigen frikandellen te maken, zijn er echter wel degelijk kant-en-klare kruidenmixen. Zo voert Van Beekum Specerijen in Harderwijk de Frikandellen Kruidenmix in zijn assortiment. Ingrediënten zijn zout, uienpoeder, peper, gember, nootmuskaat, foelie en koriander.

Over kruiden gesproken: met als slogan Freaqing Geniaal bracht GoodLife Foods onder het merk Bicky recent de Bicky Friq op de markt. Het is een Bicky-frikandel in een bun met onder meer Bicky-uien, Bicky-sauzen én de kruiden die we van de Bicky Burger kennen.

Foto: burnt ends van Snackaholics.nl