Mosselseizoen geopend: mosselburger bij Snackpoint

Actueel |
12 juli 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het is juli en dus is het nieuwe mosselseizoen voor geopend verklaard. Dit betekent dat met name in Zuid-Nederland, aan de Zeeuwse kust, maar vooral in Vlaanderen de heilige drie-eenheid van mosselen, friet en bier op tafel verschijnt.

Het mosselseizoen werd dit jaar afgetrapt op de Grote Markt in Antwerpen. Immers, mosselen zijn bij onze zuiderburen al lang heel populair. Hoewel er Nederlandse frituurspeciaalzaken zijn die mosselen verkopen, blijft de verkoop via cafetaria’s in het algemeen beperkt. Wel voert de Limburgse formule Snackpoint de mosselburger als actieproduct. De mosselburger wordt als broodje verkocht met sla, cheddar cheese en Belgische tartaarsaus.

Gedoopt in Yerseke

De mosselburger is een relatief nieuw fenomeen. De eerste werd bijna drie jaar geleden ten doop gehouden in Yerseke in de hoop en verwachting dat op deze laagdrempelige wijze meer Nederlanders met mosselen kennis zullen maken. De mosselburger kan zowel worden gefrituurd als worden gebakken in een koekenpan.

“Mosselsterfte door zoetwater”

Volgens deskundigen waren de voortekenen van het mosselseizoen trouwens niet gunstig. De vele regenval van de afgelopen maanden zorgde er namelijk voor dat in de Oosterschelde het gehalte zoetwater groot was. Dat leidde tot nogal wat mosselsterfte. Mosselen in de Waddenzee, hun eigenlijke territorium, hebben echter de regenval wel goed doorstaan. Het mosselseizoen duurt tot april 2025.

Ter gelegenheid van de opening van het mosselseizoen, behandelt fritoricus ubelski, bekend van TikTok, morgen in een korte video op Frituurwereld.nl de vraag Welke drank past bij welke snack? Hierbij passeert ook de drie-eenheid mosselen, friet en bier de revue.

Afbeelding: actiefolder Snackpoint