Mosa Meat kan nu tienduizenden kweekburgers produceren

Actueel |
24 mei 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Professor Mark Post, foto: Mosa Meat / David Parry PA

Het Maastrichtse bedrijf Mosa Meat heeft opnieuw een flinke stap gezet richting de grootschalige productie van hamburgers van gekweekt rundvlees.

Met de opening van een nieuwe kweekruimte is Mosa Meat klaar voor de productie van tienduizenden hamburgers van vlees dat gekweekt is uit stamcellen.

Tien jaar na Londen

Het bedrijf dat ontstond aan de Maastrichtse universiteit met professor Mark Post als drijvende factor, presenteerde precies tien jaar geleden in Londen zijn eerste prototype van een burger van kweekvlees.

Eerder deze maand is in de Limburgse hoofdstad een nieuwe kweeklocatie geopend. Hiermee beschikt Mosa Meat nu over bijna 7500 vierkante meter ruimte om rundvlees op te kweken uit dierlijke cellen.

“Eenvoudig op te schalen”

Naar eigen zeggen is Mosa Meat is nu in staat om de productie van zijn hamburgers eenvoudig te verhogen naar ettelijke honderdduizenden per jaar. Hoewel het bedrijf zegt klaar te zijn voor grootschalige productie, zijn de mogelijkheden voor verkoop in ons land en de rest van Europa vooralsnog beperkt. Er gelden namelijk nog wettelijke beperkingen voor de verkoop en consumptie.

Singapore

De hamburgers van gekweekt rundvlees zullen vrijwel zeker wèl in Singapore verkocht kunnen worden. Omdat Singapore beschikt over weinig landbouwgrond, zijn verkoop en consumptie van kweekvlees hier wel onder voorwaarden toegestaan. Mosa Meat doet dan ook zaken met bedrijven in Singapore.

Sterrenchef in smaakteam

Het afgelopen jaar werkte Mosa Meat nog hard aan de verbetering van de receptuur en de ‘smaakbeleving’ van de hamburgers. Zo was het dankzij een nieuwe vinding mogelijk gekweekt rundervet toe te voegen. Sterrenchef Hans van Wolde is onlangs toegevoegd aan het smaakteam van Mosa Meat. Hij betoonde zich enthousiast over de smaak van de zogenaamde Mosa Burger.

Potentieel kunnen de gevolgen van kweekvlees uit laboratoria enorm zijn: wereldwijd zou maar een heel klein percentage van de huidige veestapel nodig zijn om aan de stamcellen voor kweekvlees te komen.

Meer over