Ministerie vraagt snackbarhouders naar mening over SUP-regeling

Actueel |
13 augustus 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Wat zijn jouw ervaringen met het beleid rond disposables? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt een groot onderzoek onder ondernemers over de effecten van het SUP-beleid, zoals de bijbetaling voor eenmalige verpakkingen met plastic en het verbod op SUP-verpakkingen bij consumptie ter plekke.

Het ministerie heeft Arcadis, Berenschot en Ipsos I&O opdracht gegeven om de mening over de beleidsmaatregelen te onderzoeken en te evalueren. Doel: kijken of de regelingen effectief zijn en er eventueel aanpassingen noodzakelijk gewenst zijn. Ondernemers met een snackbar, cafetaria of frituur kunnen net als andere betrokken ondernemers een online vragenlijst invullen.

“Alle bijdrages welkom”

“Ook als er in jouw organisatie geen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten gebruikt worden, is je bijdrage welkom,” aldus het ministerie. Het invullen neemt ongeveer acht minuten in beslag. Ondernemers hebben tot en met 18 augustus de tijd om deel te nemen aan het onderzoek.

Over de invoering van de SUP-regeling is veel te doen geweest. Per 1 juli 2023 moeten cafetaria’s hun klanten een bijdrage in rekening brengen voor eenmalige verpakkingen die plastic bevatten. Hoewel de controle tijdelijk onder druk van de Tweede Kamer is versoepeld, geldt deze maatregel nog altijd onverkort.

Eigen pannetje mee?

Zowel het beleid zelf als de controle leverde in de branche veel discussie en onduidelijkheid op. De ruis werd nog versterkt doordat de overheid via reclamespotjes de klant aanmoedigde zelf lege pannen en potten mee te nemen als ze snacks gaan afhalen. Sinds 1 januari 2024 is het bovendien verboden aan eters ter plekke gerechten en dranken te serveren in eenmalige verpakkingen die plastic bevatten.

Vul hier de vragenlijst in

Foto: Shutterstock

Meer over