We kijken nog even achterom. Frituurwereld serveert jou vijf verrassende cijfers uit 2024 waarmee we het nieuwe jaar tegemoet gaan. Is de frikandel écht de meest verkochte Nederlandse snack? Deze en vier andere cijferverhalen uit het afgelopen jaar.
- Bamischijf krijgt 16,9 | Verrassende uitkomst van de Snackquête van dagblad De Gelderlander. De bamischijf lijkt de frikandel en de kroket op de hielen te zitten. Althans, 16,9 procent van de lezers bombardeerde de bami tot hun favoriete snack. Het verschil met de nummer 2 de kroket is maar een paar procent.
- Eén op 100 kilocalorieën | Nedersnackbars en Amerikaans fastfood worden vaak neergezet als de dikmakers van Nederland. Hoe veel lekkernijen er ook verkrijgbaar zijn, het aandeel in de totale voeding, alle vaderlandse kilocalorieën opgeteld, is maar uitermate gering.
- Frikandel 550 miljoen | In cafetaria’s, supermarkten, restaurants en op andere plekken worden naar schatting 500 tot 600 miljoen frikandellen per jaar verkocht. Maar de best verkocht Nederlandse snack is het niet meer. Nu wij namelijk weten dat de curryworst van onze oosterburen een Nederlandse vinding is, steekt deze nedersnack met 800 miljoen stuks de frikandel het loef af.
- 16.285 spijsverstrekkers | Het zat er al een tijdje aan te komen. Het aantal spijsverstrekkende bedrijven passeert het aantal restaurants in ons land. Hun aantal is nu zo’n beetje gelijk. Het CBS telde onlangs 16.285 spijsverstrekkende bedrijven, waaronder cafetaria’s, fastfoodzaken, ijssalons, shoarmazaken en andere spijsverstrekkende horeca.
- Frikandel 0.31 uitstoot | Het was al langer bekend: de frikandel behoort tot de aller duurzaamste eetgenoegens in de vaderlandse horeca. Bureau PS in Foodservice vergeleek de koolstof-uitstoot van 25 populaire horecagerechten. De frikandel is nog duurzamer dan koffie met appelgebak.
Frituurwereld wenst je veel mooie cijfers in 2025!
Foto: Shutterstock, Artstudio