Toegegeven, je ziet het niet héél erg vaak. Maar wel steeds vaker. Ja, af en toe duiken ze toch op bij horecabedrijven: frietjes die in een Airfryer, een luchtfrituur dus, zijn bereid.
In Nederlandse huishoudens staan al vele honderdduizenden luchtfrituren. Er zijn zelfs de nodige uitgesproken luchtfrituurfans; kijk maar eens op de website www.frituurgezond.nl.
Eerlijk gezegd, het team van vakblad Frituurwereld loopt niet écht warm voor luchtgefrituurde friet. Hij smaakt vaak droog en ontbeert het sappige vet. We durven zelfs wel te zeggen dat een eventuele opmars van luchtfrituren buitenshuis een beetje een schrikbeeld is. Hoofdredacteur Ubel Zuiderveld maakte enkele jaren geleden deel uit van het testteam dat voor televisieprogramma Tros Radar de nodige luchtfrituren testte. Wat hem opviel bij een aantal van de geteste luchtfriteuses, was dat de friet die “gebakken” werd rook naar de verbrandingsgeur die bij statische elektriciteit optreedt.
Enkele luchtfrituren produceerden dan ook frietjes die aan de randen behoorlijk verbrand waren. Zuiderveld raadde Tros Radar aan om hiernaar aanvullend onderzoek in te stellen, ook gezien de gezondheidsaspecten. Zuiderveld vermoedt dat er bij sommige apparaten verbranding aan de frietranden optreedt doordat het bakgoed op hoge snelheid tegen de kunststof behuizing roteert. Het aanvullend onderzoek bleef helaas achterwege.
Enfin, het moge duidelijk zijn. Het team van Frituurwereld hoopt niet dat buitenhuis straks meer luchtgefrituurd gaat worden, nu gasgestookte frituurovens hun langste tijd gehad lijken te hebben.
Dit artikel is gepubliceerd in magazine Frituurwereld 10, winter 2018-19