Marianne Jansen: “Lidmaatschap heeft veel voordelen”

Actueel, Achtergrond |
12 juli 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

ProFri-Ambassadeurs van de Week

Tien jaar geleden startte de familie Jansen een frituurzaak in het Brabantse Drunen. Inmiddels is Cafetaria Jansen een vaste waarde in het dorp. Ze staan bekend om de dikke friet èn de gezelligheid. Sinds 2015 zijn ze ProFri-lid. “We steken er iedere keer weer iets van op.”

Hoe zijn jullie in de cafetariabranche beland?
“Dit pand was al van ons. Mijn schoonouders hadden er al een cafetaria. Daarna werd het verhuurd. Toen de vorige uitbater ermee stopte, gaf onze zoon Willem-Bas aan dat hij wel een cafetaria wilde starten. Mijn man Wim en ik hadden een klussenbedrijf en we zijn samen met onze zoon in 2014 deze frituurzaak begonnen.”

Jullie zijn vrijwel meteen lid geworden van ProFri?
“Als je in een bepaalde tak van sport start, wil je er van alles over weten. ProFri is de enige vereniging voor professionele frituurders dus daarom zijn we lid geworden.”

Wat is de toegevoegde waarde?
“Het heeft ons veel voordelen gebracht. Bijvoorbeeld ten aanzien van de Buma/ Sena maar ook bij de energiecrisis. We hebben nu een contract bij ProFri-partner COMCAM. In plaats van €7000 betalen we nu 1700 euro per maand. Dat is nogal een verschil. We maken ook gebruik van de payrolpartner Connexie.”

Bezoeken jullie ook bijeenkomsten?
“Ja, als ze niet meer dan een uur rijden zijn want ze zijn meestal op onze vrije maandag. Dankzij ProFri blijven op de hoogte van alle ins en outs. We steken er elke keer weer iets van op.”

Zoals?
“De laatste keer in juni van dit jaar waren er ondernemers die een certificaat kregen voor hun eigen snacks. Daardoor raakte mijn man geïnspireerd. We kijken nu of we een bami-macaronischijf kunnen ontwikkelen. In het verleden hadden we al eens een eigengemaakte macaroni-kaasschijf.”

Hoe is jullie positie in Drunen?
“Er zijn nog twee frietwagens en drie andere vaste cafetaria’s. Wij zijn de enige cafetaria die bezorgt. Daarnaast verkopen we wat dikkere friet van 14 millimeter. Dat is een bewuste keuze geweest omdat we iets anders willen aanbieden dan de rest van de collega’s in het dorp. We staan bekend om onze lekkere friet en om de gezelligheid. We maken graag een praatje.”

Jullie hebben een aparte frituurkeuken voor de bezorging?
“Daar zijn we net voor de coronatijd mee gestart. We hadden in de zaak soms een wachtrij van 45 minuten. Daarom bakken we alle online bestellingen nu in een aparte ruimte achter de zaak. Die heeft mijn man, die klusser is, gebouwd. Van daaruit worden ook de bestellingen bezorgd. Het verzamelen van de snacks gebeurt nog wel in de cafetaria. Het aantal online bestellingen is sindsdien met zo’n 50 procent toegenomen.”

Jullie hebben nog geen keurmerk Goed Gefrituurd?
“Acht jaar geleden hebben we het eens aangevraagd. We zijn het toen misgelopen omdat er een paar punten niet in orde waren. We twijfelen nog om het opnieuw aan te vragen. De mystery guest die destijds langs kwam, had onze ijsmachine over het hoofd had gezien. Dat vonden we jammer. De ‘papierwinkel’ houdt ons ook een beetje tegen: het invullen van de aanvraag kost tijd. Misschien kunnen ze het aanmelden wat eenvoudiger maken.”

Cafetaria Jansen

Grotestraat 207
5151 BL Drunen
www.cafetariajansen.nl

  • Bestaat sinds: 2014
  • Eigenaar: familie Jansen (Marianne, Wim en Willem-Bas).
  • ProFri-lid sinds: 2015
  • Bijzonderheden: Marianne Jansen koopt zo scherp mogelijk in. Elke week vergelijkt ze de prijzen van drie aanbieders voordat ze bestellingen plaatst. “Dat is echt de moeite waard; op een doos snacks scheelt het soms 4 tot 5 euro per leverancier.”
  • Specialiteiten: dikke friet (14 millimeter).
  • Minder in trek: huzarensalades en ‘luxere’ snacks die rond de €3,50 kosten. “De frikandel en kroket blijven wel populair al zie ik dat andere ondernemers daarvan ook de prijzen verhogen. Dat is jammer want de cafetaria moet laagdrempelig blijven. Mensen die wat minder te besteden hebben, moeten ook uit eten kunnen gaan.”
  • Producten die in de lift zitten: stokbroodje gezond, kipproducten (kipfingers, kipnuggetes en kipstrips), vegetarisch en glutenvrije producten.

Cafetaria Jansen staat met een basisvermelding in de Nationale Smulgids

Cafetaria Jansen op YouTube

Tekst: Bianca Roemaat. Foto’s: ProFri en cafetaria Jansen

Meer over