De provincie Limburg blijft het frituurmekka van Nederland. Met 4,7 cafetaria’s en frituren op elke tienduizend inwoners scoort Limburg ver boven het Nederlands gemiddelde van 2,9. Flevoland lijkt de beste mogelijkheden te bieden voor expansie met net 2 snackbars en cafetaria’s op elke tienduizend inwoners.
De cijfers zijn afkomstig uit het rapport De Snackbar in Beeld van Van Spronsen & Partners Horeca Advies. Het bureau zet met enige regelmaat bestaande cijfers voor foodservicebranches op een rij. Van Spronsen inventariseerde ook de gemiddelde oppervlakte van cafetaria’s, snackbars en frituren i in Nederland. De helft van de bedrijven heeft 50 tot 99 vierkante meter verkoopoppervlakte. Groot (34 procent) is ook de groep die 25 tot 50 vierkante meter tot zijn beschikking heeft. 14 procent meet 100 tot en met 199 vierkante meter. Een sterk wisselend beeld levert de inventarisatie van de snackdichtheid in de grote steden op. De afgelopen tien jaar nam het aanbod aan frituurbedrijven het sterkst toe in Almere (plus 23 procent) en Emmen (plus 21 procent). De grootste daling was te zien in Amsterdam (min 19 procent) en Den Haag (min 17). Het rapport is gratis online beschikbaar als pdf-bestand.
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 4 – Zomer 2017