Kroketmaker Cees Holtkamp koninklijk onderscheiden

Actueel |
18 september 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Banketbakker, patissier en kroketmaker Cees Holtkamp is onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor het vak. Marjolein Moorman, de locoburgemeester van Amsterdam, speldde hem het lintje op van de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De 81-jarige Holtkamp kreeg de onderscheiding omdat het 70 jaar geleden is dat hij zijn eerste schreden zette in zijn bakvak. In 1969 opende Holtkamp zijn bakkerij aan de Vijzelgracht in de hoofdstad. De garnalenkroket die daar het licht zag, werd een legende op zich. Hij is tegenwoordig landelijk verkrijgbaar dankzij een eigen productiekeuken die in 2005 in Sloterdijk is geopend.

“Inzet voor onderwijs”

Op Twitter schrijft locoburgemeester Moorman: “Cees Holtkamp: wie kent niet zijn taartjes, kroketten en andere lekkernijen? Vandaag mocht ik als locoburgemeester hem bevorderen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijdrage aan de culinaire sector en zijn inzet voor het banketbakkersonderwijs.” Holtkamp deelt zijn kennis en vaardigheden bovendien volop via You Tube en zijn boek De Banketbakker, dat uitgroeide tot een standaardwerk.

Delicatessen

Naast de garnalenkroketten, gelden ook de kalfs- en rundvleeskroketten van Holtkamp als delicatessen. Hetzelfde geldt voor de appeltaarten en andere taarten en gebak. Bij het maken van banketwaren en patisserie legt Holtkamp steevast grote nadruk op het gebruik van authentieke ingrediënten en hoogwaardige recepturen en bereidingstechnieken. Cees Holtkamp deed ruim twintig jaar geleden zijn bedrijf over aan zijn dochter Angela en schoonzoon Nico Meijles.

Foto’s: Marjolein Moorman op X

Meer over