Moeten professionele frituurders straks hun afgebakken friet checken met een kleurenkaart? Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum acht deze kans aanwezig. “Ik bespeur tekenen van een lobby voor werken met kleurenkaarten. Maar het zou van de gekke zijn.”
Kleurenkaarten voor friet worden in de aardappelindustrie volop gebruikt. Op de kleurenkaart staan frietjes naast elkaar in allerlei kleurschakeringen, van geelwit tot goudbruin en donkerbruin. Nadat rauwe aardappelstangen onder verschillende condities zijn gebakken, worden ze vergeleken met de kleurenkaart. Er bestaan zelfs specialistische bedrijven die in opdracht van bijvoorbeeld telers van frietaardappelen op kleur testen. Mede op dit soort testen baseren onderzoekers het gehalte aan suikers. De Europese organisatie van de aardappelverwerkende industrie (de EUPPA) riep een speciale website in het leven over de kleur van afgebakken friet. Op deze website www.goodfries.eu) geeft EUPPA informatie onder de noemer Het Gouden Frituur Recept. Hier geeft EUPPA aan dat alleen lichtgeel gebakken friet helemaal goed zou zijn. Van Rooij: “Flauwekul. Uit de laboratoriumtest die wij deden, blijkt dat het verband tussen de frietkleur en een te hoog gehalte aan acrylamide niet vanzelfsprekend is. Je moet er toch niet aan denken dat we in Nederland de consument alleen nog maar smakeloze bleke friet gaan voorschotelen. Kleurvorming is van invloed op de smaak en de geur van ons frietje.”
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 2 – Winter 2016/2017