ONL over kleinbedrijf: “Eén op drie overwoog te stoppen”

Actueel |
9 dec 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Bijna één op de drie ondernemers (31 procent) in het Nederlandse kleinbedrijf heeft overwogen te stoppen. Dit blijkt uit de nieuwe Kleinbedrijf Index van Ondernemend Nederland (ONL), de koepel waarbij ook vakvereniging ProFri is aangesloten. Toch ligt het percentage daadwerkelijk verwachte bedrijfssluitingen in de horeca laag.

Bij het hoge stoppers-percentage zijn wel kanttekeningen te zetten. Het gaat namelijk om leden van het ONL-panel die af en toe tot voortdurend in het afgelopen jaar hebben overwogen hun bedrijf te staken. Met andere woorden: het gaat hier niet om stappen die zijn gezet om te stoppen, maar om momenten dat men wel eens speelt met de gedachten het bedrijf te beëindigen.

Bedrijfssluiting verwacht?

Op de concretere vraag “verwacht u binnen zes maanden een bedrijfssluiting?” was de uitkomst veel minder dramatisch. Van alle ondernemers verwacht 4,4 procent dat zijn/haar bedrijf het komende half jaar zal sluiten. In de horeca is het beeld echter een stuk rooskleuriger: slechts 2,1 procent van de ondervraagden voorziet een bedrijfssluiting binnen zes maanden.

Positieve tendensen

De Kleinbedrijf Index kent ook een aantal positieve ontwikkelingen. In 2022 had liefst 31 procent van alle ondervraagde kleine ondernemers een inkomen onder bijstandsniveau. De inkomenspositie is inmiddels sterk verbeterd: ruim één op de vijf (22 procent) inkomens ligt nu nog onder de bijstandsnorm. Ook trad een lichte verbetering op in het percentage kleine bedrijven dat technisch failliet is. Het ligt nu op 22 procent. Eind 2023 was het 26 procent.

“Horecaloon blijft achter”

“Inmiddels kan 51 procent van de ondervraagde panelleden zich een ondernemersloon boven het minimumloon veroorloven,” aldus ONL. “Met de horeca en de detailhandel gaat het beter: desondanks moeten veel ondernemers in beide sectoren rondkomen van een loon onder bijstandsniveau.”

Positief is dat ruim 80 procent van de ondernemingen groeit of herstelt van eerdere tegenvallers. “Het is nu wachten op betere nettomarges in veel sectoren,” aldus ONL.

“Toenemende regeldruk”

Over het hoge percentage kleine ondernemers dat wel eens dacht aan stoppen, zegt ONL-voorman Erik Ziengs: “Toenemende regeldruk, financiële instabiliteit en vermindering van winst zijn de voornaamste redenen. Wij begrijpen dat veel ondernemers in het kleinbedrijf de moed verliezen door de vele financiële tegenslagen van de afgelopen jaren, zoals de coronaschulden en gestegen inkoop- en energieprijzen, en overwegen om de stap maken naar een vaste baan zonder rompslomp.”

Ziengs pleit voor minder regeldruk, en wijst op “de fikse kostenstijgingen van alle kanten de afgelopen jaren en afbetalingen van coronaschulden”.

Foto: ONL-voorman Erik Ziengs, persfoto Erikziengs.nl

Meer over