Is het broodje kroket met mosterd in gevaar?

Actueel |
4 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Een broodje kroket met échte mosterd. Hoe houdbaar is deze Nederlandse klassieker? Als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de belangrijkste leverancier van mosterdzaad, stagneert de productie van mosterd met échte mosterdzaden. Het Groningse bedrijf Marne Mosterd, sinds 2010 eigendom van Remia, stelde 30 procent van zijn productiecapaciteit reeds buiten gebruik wegens gebrek aan ingrediënten.

Omroep RTV Noord meldt: “Marne Mosterd produceert normaal 15 miljoen kilo mosterd per jaar. Het Groningse bedrijf haalt normaal circa 65 procent van het mosterdzaad uit Oekraïne.”

“De rest wordt gekocht in Canada. Ook vanuit Canada komt minder mosterdzaad, omdat er het afgelopen seizoen minder werd gezaaid en de oogst tegenviel.”

Waarschuwing

De vraag is naar zeggen van Marne Mosted onverminderd, maar er kan niet meer volledig aan worden beantwoord. RTV Noord meldt dat de inkoopprijs van mosterdzaad is verviervoudigd. Mosterdproducent Oliehoorn waarschuwde ruim twee weken geleden al dat er tekorten aan mosterdzaad ontstaan. Het bedrijf wees erop dat de prijzen kunnen stijgen, maar “de impact op de beschikbaarheid van mosterd in Oliehoorn-fles, sachets en emmerverpakkingen nog niet te voorspellen is.”

Streekmosterdzaad

Tekorten meldt ook de kleine mosterdfabriek in het Gelderse Doesburg, tevens mosterdmuseum. Het fabriekje betrekt nu mosterdzaad uit de regio, namelijk uit het Achterhoekse Aalten. De vader van de eigenaar zaaide bij wijze van experiment enkele hectares mosterdzaden op eigen land. Eerder gaven deskundigen reeds aan dat mosterzaad als ingrediënt mogelijk vervangen moet worden door ‘mosterdextract’ bij gebrek aan vers mosterdzaad.