In oktober vieren we Nationale Krokettendag, vandaag is het Internationale Krokettendag. Ter gelegenheid hiervan richt Frituurwereld ter verhoging van de feestvreugde de schijnwerper op enkele bekroonde kroketten.
De keuze is willekeurig. Dankzij het Nederlands Frituurcentrum zijn immers nogal wat kroketten Met Goud Bekroond. Het frituurcentrum in Veldhoven startte met dit keurmerk voor ambachtelijke frituursnacks in het najaar van 2016. De eerste kroketten die Met Goud Bekroond werden, waren de goulashkroket en vleeskroket van Eetpaleis ’t Vosje in Berlicum.
1. Elke donderdag krokettendag
Snackbar De Toren in Castricum heeft een keur aan kroketten. De Appeltaartkroket werd Met Goud Bekroond. “Je verwacht het misschien niet, maar het is echt een topper en hij smaakt voortreffelijk met een toef slagroom bij de koffie,” zeiden de ondernemers van de Castricumse snackbistro er zelf al eens over. Wie een keer de proef op de som wil nemen, kan het beste op donderdag bij de snackbistro langsgaan. Het is namelijk bij De Toren op die dag traditiegetrouw krokettendag (“elke donderdag krokettendag”). Het is een uniek fenomeen in ons frituurlandschap: op krokettendonderdag krijg je korting op de krokettelijke smaakmakers van De Toren.
2. Amersfoortse smaakkrokanten
Het Amerfoorste Friteshuis Van Gogh werd meer dan eens gelauwerd voor zijn kroketten. Ondernemer Arn Zuyderduin heeft dan ook al bijna negen jaar zijn eigen lijn van Amersfoortse kroketten. Zo werd, naast een ambachtelijke draadjeskroket, Van Goghs garnalenkroket bekroond. “De smaken van de rijkelijke hoeveelheid Hollandse garnalen en het lente-uitje komen harmonieus tot hun recht,” aldus de inspecteurs. Ook de Vincent Vega Kroket, op basis van onder meer spinazie en zongedroogde tomaatjes, werd Met Goud Bekroond. Van Gogh Frites gebruikt lokale en regionale ingrediënten voor zijn Amersfoortse kroketten.
3. Kroket uit eierbalkeuken
Restaria Zuid in Groningen-Helpman is van oudsher een gekend adres met ambachtelijke snacks. Vier jaar geleden werd de eierbal uit eigen keuken gekozen tot de beste van Groningen. Deze eierbal werd trouwens ook Met Goud Bekroond door het Nederlands Frituurcentrum. Maar een kroket van Restaria Zuid kreeg eveneens het keurmerk. “Een mooie dunne krokante korst en een stevige vleesragout maakt deze kroket uniek,” schreven de keurmeesters over de Huisgemaakte Rundvleeskroket van Restaria Zuid. “We zijn vol lof over deze heerlijke lekkernij.” Restaria Zuid in Groningen was overigens in Noord-Nederland het eerste snackadres dat een dergelijk keurmerk voor een kroket ontving.