ING verwacht voor 2021 een verdubbeling van het aantal faillissementen in de horeca. De bank voorziet voor komend jaar dat zeker 500 tot 600 horecabedrijven failliet zullen gaan. ING spreekt van een “uitputtingsslag in de horeca”.
Over cafetaria’s schrijft ING: “Voor bedrijven met veel afhaal- en bezorgomzet, zoals cafetaria’s en fastservice-restaurants, is de schade van de lockdowns relatief minder groot.”
Groei: 35 procent
“Na een stroeve start van 2021 keert de horeca vanaf het tweede kwartaal weer terug op de weg omhoog,” stelt de bank verder in zijn recente economische bericht. “Wij gaan uit van een omzetgroei van 35 procent in 2021. Het omzetverlies is daarmee nog niet volledig goedgemaakt. Naar verwachting liggen de omzetvolumes in 2021 nog 20 procent onder het niveau van 2019.”
Omzetverlies: 10 miljard
ING taxeert het totale omzetverlies voor de horeca dit jaar op 40 procent: “Dit betekent dat de sector bijna 10 miljard euro omzet mist. De schade loopt nog op aangezien beperkingen doorlopen in 2021.” ING verwacht dat dat restaurants en cafetaria’s na corona eerder mogen heropenen dan zaken waar gasten staan en lopen. ING stelt: “Cafés en het nachtleven kampen hierdoor juist langer met de naweeën van corona.”
Steun
Het aantal faillissementen dat ING voorziet is weliswaar groot, maar veel minder extreem dan eerdere taxaties van branchekenners. Zij spraken van vele duizenden faillissementen. ING schrijft hierover: “Het totale aantal horecabedrijven, inclusief zelfstandigen, steeg de afgelopen vijf jaar met een kwart. De coronacrisis maakt een abrupt einde aan die groei. Door de dubbele lockdown moeten bedrijven drastisch in de kosten snijden en reserves aanspreken. Ook de overheidssteun, die in ieder geval tot aan de zomer van 2021 doorloopt, en uitstel van (belasting-) betalingen voorkomen dat veel bedrijven per direct moeten sluiten.”
Kaalslag
Verder stelt ING: “De steun dekt echter niet alle kosten en financiële buffers raken uitgeput. Uitgaande van een vergelijkbaar faillissementsrisico als tijdens de vorige crisis kan het aantal bedrijven dat failliet wordt verklaard in 2021 naar schatting oplopen tot 500 tot 600. De kaalslag in de sector is groter dan dat, want bedrijven die onvoldoende perspectief zien zullen in de meeste gevallen zelf besluiten de deuren sluiten.”