Glazen deur aan gort geslagen met een moker. Kluis ontvreemd. Na een soortgelijke zaak precies een jaar eerder, was het Nootdorpse bedrijf van cafetariahouder Hans Hus opnieuw het doelwit. Duizenden euro’s schade, krassen op de ziel. Door gebruik te maken van zijn spreekrecht bij de rechter én de schade te verhalen, heeft Hus een gevoel van genoegdoening.
Tekst: Ubel Zuiderveld
Hus is voorzitter van vakvereniging ProFri. In 2019, de nacht voor het jaarlijkse Frituurwereld Event, kreeg hij al eens te maken met een zelfde soort inbraak, zelfs twee keer in één weekeinde. Maar dit keer was door allerlei omstandigheden de ellende groter. Zelf lag Hus in het ziekenhuis met een acute blindedarmontsteking. Kort na de inbraak kreeg hij bovendien te maken met ziektes en ernstige ongelukken in zijn directe familiekring, en zelfs een sterfgeval van een dierbare.
Hus maakte weken mee die hij nooit meer wil meemaken.
Terug naar vorig jaar
De nacht voor het Frituurwereld Event 2019 bracht Hus door bij Van der Valk in Houten. ’s Nachts kreeg hij via de telefoon een inbraakalarm binnen; de tweede keer dat weekeinde. De glazen deur van zijn Kwalitaria was met een moker ingeslagen; de dader of daders probeerden vergeefs de kluis te ontvreemden. Hans Hus hield gewoon zijn toespraken tijdens het Event. Terug op de zaak in Nootdorp, bekeek hij met zoon Dennis de camerabeelden. Ze waren vaag, te vaag om als bewijs te dienen. Wel meenden vader en zoon aan de houding en de loop een oud-medewerker te herkennen. Ondanks duizenden euro’s schade, investeren vader en zoon Hus in betere camera’s, zodat deze dader een volgende keer beter zichtbaar zou zijn.
De inbraak: 18/19 september 2020
Hus ligt in het ziekenhuis; daar gaat in de nacht van 18 op 19 september het alarm op zijn telefoon af. Zelfde verhaal als in 2019: voordeur van de cafetaria aan gruzelementen geslagen met een voorhamer. Dit keer lukt het de dader wel de loodzware kluis mee te nemen. De beelden van de nieuwe camera’s zijn glashelder. Hans, Dennis en hun medewerkers herkennen de dader op de beelden onmiddellijk. Het is een jongeman die eerder enkele maanden als bezorger werkte bij de cafetaria in Nootdorp. Maar niet alleen Hus en de zijnen herkennen de dader op de video. Twee agenten weten bij het zien van de beelden, onafhankelijk van elkaar, meteen wie ze moeten hebben. De dader wordt van zijn bed gelicht. Hij is trouwens nog maar kort weer op vrije voeten; voor een inbraak ergens anders moest hij enkele maanden zitten.
Te laat voor verhalen van schade
Hans Hus is na de nodige complicaties weer terug uit het ziekenhuis. Zoon Dennis heeft dag en nacht gewerkt om de zaak draaiende te houden. Hij heeft een emailwisseling met Slachtofferhulp gevoerd, maar niet de tijd gehad om daar veel aandacht aan te besteden. Slachtofferhulp wees op de mogelijkheid om alvast een claim in te dienen, zodat alle schade op de inbreker kan worden verhaald. Echter: de termijn om de claim in te dienen is verlopen. Die moet vier dagen voordat de inbreker voor de rechter komt, worden ingediend. Omdat de dader nog een voorwaardelijke straf heeft uitstaan, komt de inbreker al op 5 oktober voor de rechter. Te laat dus om de schade te claimen? Hus belt een bevriende advocaat. Die zegt: “Je moet zorgen dat de claim alsnog wordt opgenomen in het proces-verbaal. Dat kun je doen door tijdens de rechtszaak gebruik te maken van je spreekrecht.”
De rechtszaak: maandag 5 oktober 2020
“Er zaten maar een paar mensen in de zaal,” vertelt Hans Hus over de rechtsgang. “Bij inbraken komt het zelden voor dat slachtoffers het woord voeren. Ik heb geschetst hoe alles is verlopen, in welke situatie wij als familie zaten en welke impact de inbraak op ons heeft. De rechter zei dat dit zeer werd gewaardeerd.” Hus brengt zijn claim in, minus het bedrag dat hij van de verzekeraar terug krijgt. Het gaat om het eigen risico en de niet-vergoede schade. Totaal een bedrag van 1400 euro. Ook wordt er wettelijke rente over dit bedrag gerekend. De dader en diens advocaat accepteren na beraad de claim. Het justitieel incassobureau CJIB, dat ook verkeersboetes regelt, incasseert het bedrag bij de dader. Hus krijgt het bedrag al uitbetaald voordat de dader zijn schuld inlost.
Uitspraak van de rechter
Tijdens de rechtszaak ontstaat nog kort discussie over de camerabeelden. De advocaat en de verdachte stellen dat ze niet duidelijk genoeg zijn. Dat zijn ze wel; immers, twee politieagenten hebben los van elkaar bevestigd wie de dader was. Het bezwaar legt de rechter dan ook naast zich neer. Bovendien erkent de verdachte zelf nota bene indirect dat hij de inbreker is. Hij klaagt namelijk over het feit dat de beelden, “waarop ik duidelijk herkenbaar ben”, circuleren op sociale media. Het oordeel dat de rechtbank een dag na de zitting velt: de verdachte is schuldig. De inbreker gaat, inclusief het voorarrest, een half jaar de cel in. Een voorwaardelijke straf van vier maanden, wordt omgezet in een daadwerkelijke straf van twee maanden. Voor de inbraak bij Hus krijgt de dader vier maanden cel.
Recht krijgen
Hans Hus zegt terugkijkend: “Ik had mij meteen na de inbraak voorgenomen: dit keer ga ik er alles aan doen om ons recht te krijgen. Ons verhaal heeft zeker bijgedragen aan het gewicht van de rechtszaak; het heeft invloed gehad. Dat heeft gezorgd voor een soort van genoegdoening. Iedereen die met een inbraak of overval te maken krijgt, raad ik aan gebruik te maken van het spreekrecht tijdens de rechtszitting.”