De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en, in mindere mate, Limburg zijn verzadigd als het gaat om het aantal frituurbedrijven. Vooral in Flevoland en Overijssel liggen nog kansen voor nieuwe cafetaria’s, snackbars en frituren. Ook in enkele stedelijke gebieden, zoals de regio Zoetermeer/Pijnacker ligt nog omzet “braak”.
Deze gegevens komen naar voren in de cafetariamonitor van More2Market, het bureau van marktonderzoeker Rien de Koning. More2Market bracht per provincie en regio de verhouding in beeld tussen het aantal cafetaria’s en de regionale marktaandelen naar omzet. Zodoende wordt zichtbaar waar nog ruimte is op de markt voor frituurspeciaalzaken. Flevoland (zie foto) springt er al langer uit als gebied met potentie voor nieuwe bedrijven. Het aantal cafetaria’s is er veel lager dan het landelijke aandeel in de omzet. Dit geeft een index van 189. In met name Friesland en Drenthe zijn juist meer cafetaria’s dan het omzetpotentieel. Het betekent dat de concurrentie hier al enorm is. De balans is voor beide provincies met een indexcijfer van 64 uitgesproken negatief. Het meest opmerkelijk is misschien wel indexcijfer van Noord-Brabant. Samen met Limburg (index 77) en Zeeland (88) behoort het tot de van oudsher traditionele frituurgebieden. Toch zit er met een index van 110 nog een beetje rek in de Brabantse cafetariamarkt.
Meer informatie: www.more2market.nl.
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 14 – Winter 2019-2020