Nieuwszender RTL-Z introduceerde een eigen Frikandellenindex. Ook liet de zender Jack van Hooft, oud-bestuurslid van ProFri, in de wandelgangen van de Horecava aan het woord over de gestegen frietprijs. Volgens Van Hooft ontkomt hij niet aan prijsverhogingen als gevolg van sterk gestegen personeelskosten.
Nog onlangs calculeerde Next to Food (NTF) de prijs van een normale (kleine) portie friet met mayo. Conclusie van NTF: aan de toonbank van cafetaria’s en snackbars is de gemiddelde prijs nu €3,97. Of dit duur is voor een kleine maaltijd, is de vraag. Maar in de beleving van de consument is dit wel het geval.
“Daarom is friet duur”
De horeca heeft zelf te maken met allerlei kostenstijgingen. “De post personeel staat met stip op één, blijkt uit een rondgang,” aldus RTL-Z. Op de beurs interviewt de nieuwszender Van Hooft van snackbar Lucullus in Tilburg. Die zegt tegen de verslaggevers: “Ik heb dertig studenten die voor mij werken. 16,50 euro per uur verdienen ze, en die kosten kan ik niet naar beneden bijstellen. Daarom is de friet duur geworden.”
“Samen inkopen”
Ook Quirin van Engelshoven, eigenaar van frietfabriek Frites uit Zuyd, komt aan het woord bij RTL-Z. Hij raadt horeca aan vaker samen in te kopen om de prijs te drukken. Van Engelshoven zegt: “In de Randstad zie je horecaondernemers vaker samen inkopen. Gek genoeg zie je dat in de rest van Nederland veel minder.”
Frikandellenindex
Om de prijsverhogingen van de afgelopen 25 jaar inzichtelijk te maken voor zijn kijkers, ontwikkelde RTL-Z een eigen Frikandellenindex. In 2000 kostte een frikandel ongeveer 89 eurocent en was een modaal inkomen bijna 25.000 euro. Voor dit geld kon de consument ruim 28.000 frikandellen kopen.
“Fors minder frikandellen…”
Nu ligt de prijs van een frikandel volgens RTL-Z op 255 eurocent gemiddeld en een modaal inkomen op 46.500 euro. De consument kan ruim 18.000 frikandellen voor zijn hele inkomen kopen. Conclusie van RTL’s Frikandellenindex: “De Nederlandse consument is er 10.000 frikandellen op achteruit gegaan in de afgelopen kwart eeuw.”
Foto: Jack van Hooft, archieffoto ProFri