Bas Diks uit Harreveld won de veertigste editie van het NK Lekkerste Broodje. De eigenaar van cateringbedrijf Diks Authentiek Culinair zegevierde vandaag op de Horecava met zijn belegde broodje Herfst, een Achterhoekse bol met onder meer zwijnvarkensrib.
De Achterhoekse bol was verder belegd met barbecuesaus van herfstfruit en paddenstoelen, notenboter, mos van brandnetel, tapenade van cantharellen en spar en herfstblaadjes gemaakt van biet, pompoen, paddenstoelen en brandnetel.
Geëmotioneerde winnaar
Diks nam al vaak deel aan de vakwedstrijd Het Lekkerste Broodje. “De laatste keer dat ik won, was in 2011, dus het is echt geweldig dat ik dit nu na al die jaren weer mag meemaken,” zegt hij in een reactie vlak na de bekendmaking van de uitslag. “Het feit dat ik inspiratie heb gehaald uit de fietstochten in de natuur die ik maak samen met mijn dochtertje van anderhalf, maakt de winst extra mooi.”
“Bijna te mooi…”
De jury was erg onder de indruk van het winnende broodje. “Het was bijna te mooi om op te eten, maar het bleek ook nog eens het lekkerste broodje te zijn. Als jury zijn we unaniem tot dat oordeel gekomen. Het broodje zelf was mooi krokant, het vlees erg mals en smaakvol, mede door de notenboter. Verder zat er ontzettend veel creativiteit in dit broodje en was de herfst volop aanwezig.”
Zilver en brons
Sjoerd Mampaey van Midas in Woerden legde beslag op de tweede plaats met zijn broodje Watermelon Sugar High met onder meer kippendij met jerkkruiden. Mampaey werd vorig jaar eerste plaats bij het NK Lekkerste Broodje.
De Pastrami B.E.C. Sandwich van Lisette de Jong van The Blueberry in Amersfoort was goed voor brons. Haar brioche broodje was belegd met onder andere pastrami uit de slowcooker, ei en baconcrumble.
Foto’s: Stichting Lekkerste Wedstrijden, top 3 en broodje Herfst