De horeca moet vanaf zondag 28 november elke dag om 17.00 uur sluiten. Afhalen en bezorgen is na die tijd wel toegestaan. Daarnaast mogen eetgelegenheden maximaal een derde van de zitcapaciteit vullen. Dat heeft demissionair premier Rutte bekendgemaakt tijdens de persconferentie op 26 november.
Naast het vervroegen van de sluitingstijden en het beperken van de capaciteit, moeten gasten in het restaurant tijdens verplaatsingen een mondkapje dragen en 1.5 meter afstand bewaren. Ook dit is nieuw: voorheen hoefde dat niet, omdat in restaurants het coronatoegangsbewijs (CTB) een vereiste is. Het CTB blijft voorlopig een verplichting en wordt uitgebreid naar andere sectoren, zoals de detailhandel.
Minimaal drie weken
De nieuwe maatregelen gaan in op zondag 28 november en duren tenminste drie weken. Op dinsdag 14 december staat weer een heroverwegingsmoment gepland om te kijken wat het effect is van deze aanscherping. Ondertussen werkt het kabinet nog steeds aan wetgeving om het 2G-beleid in te voeren. (Lees hieronder verder…)
Regels in cafetaria’s
In afhaalzaken en in het afhaalgedeelte van cafetaria’s moeten klanten en personeel een mondkapje dragen. Daarnaast moet iedereen 1,5 meter afstand van elkaar bewaren.
In het zitgedeelte van cafetaria’s, mits deze is afgescheiden van het afhaalgedeelte, is het coronatoegangsbewijs verplicht. Nieuw is dus dat bij verplaatsingen in het zitgedeelte het mondkapje en de 1,5 meter-regel vanaf zondag 28 november ook verplicht is.
Bekijk hier alle regels voor cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven
Nieuwe steunmaatregelen
Het kabinet belooft een ‘ruimhartig’ steunpakket voor het vierde kwartaal, met de NOW om medewerkers door te betalen en de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Voor de TVL spreekt het kabinet over 100 procent vergoeding voor bedrijven die tenminste 30 procent omzetverlies lijden.
Lees hier alles over de nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers
Supermarkten en winkels
Naast de horeca moeten niet-essentiële winkels, bioscopen, theaters, musea, pretparken, sportscholen en amateursportverenigingen ook van 17.00 uur tot 05.00 uur sluiten. Supermarkten mogen nog steeds tot 20.00 uur openblijven.
Het kabinet volgt met deze scherpere maatregelen het advies van het Outbreak Management Team. Hoewel de huidige maatregelen wel effect hebben, is het volgens het RIVM nog niet voldoende om de druk op de IC’s weg te nemen.