De Horeca Alliantie heeft op zijn website Veiliguitindehoreca.nl het nieuwe protocol gepubliceerd. De coronaregelgeving is aangepast bij de nieuwe richtlijnen die vanaf morgen gelden in de horeca.
Het nieuwe protocol van het samenwerkingsverband van ProFri, VCHO en NHG is gepubliceerd in twee talen; het Nederlands en het Chinees. De laatste versie is gericht op de ondernemers met Chinees-Aziatische restaurants, maar ook bestemd voor de honderden cafetariahouders met een Chinese achtergrond.
Mondkapjes
In het protocol zijn richtlijnen opgenomen voor zowel ondernemers, medewerkers, gasten als leveranciers. Ook komen onder meer aan de orde: de toegangscheck bij gasten, de regels rond mondkapjesplicht voor gasten en medewerkers en de regelgeving rond het maximum aantal gasten in eetgelegenheden en cafés.
Distributie zelftesten
Bedoeling is aldoor geweest dat horecabedrijven zouden kunnen beschikken over volop gratis zelftesten voor medewerkers. Minister Hugo de Jonge stelde 1,5 zelftesten beschikbaar voor de komende weken, maar de minister stelde als voorwaarde dat de distributie ervan door de brancheverenigingen zelf geregeld zou worden. “Het idee om dit via de gemeentehuizen te laten lopen, is van tafel. De weg via de horecagroothandels was nog een mogelijke optie, maar het afstemmen met alle groothandels en het inregelen zou nog de nodige tijd gaan vergen. Het moge duidelijk zijn dat wij onmogelijk zelf de rol van testdistributeur op ons kunnen nemen,” aldus de woordvoerder van de Horeca Alliantie.
Maximaal twee avondshifts
De Horeca Alliantie houdt grote moeite met één maatregel. Tussen 18.00 en de verplichte sluitingstijd 22.00 uur mogen bedrijven maximaal nog twee shifts hebben. Met name voor fastfoodbedrijven en cafetaria’s betekent dit volgens de alliantie een grote beperking. Immers: de gemiddelde verblijfstijd van gasten is vaak niet langer dan hooguit 20 minuten.
Frans van Rooij, namens ProFri aangesloten bij de Horeca Alliantie, wil hierover zeker nog het gesprek aangaan met het staatssecretaris Mona Keijzer en minister Ferd Grapperhaus. Van Rooij: “Voor restaurants kunnen we er ons iets bij voorstellen, want daar zitten gasten langer aan tafel. Maar de maatregel past totaal niet bij de dagelijkse praktijk van fastfoodzaken en cafetaria’s. Trouwens, ook de handhaving lijkt ons een enorme opgave.”
Hier vind je het actuele protocol samen met andere handige tools die je kunt inzetten