Cafetaria Wielwijk in Hardinxveld-Giessendam viert zijn 50-jarige bestaan. De zaak begon op 26 juni 1974 met een kiosk onder de naam Patat Kiosk Wielwijk. Ter gelegenheid van dit jubileum laat Frituurwereld nog enkele jubilea de revue passeren.
Jubilea zijn voor Frituurwereld altijd een lastige zaak. Aangezien ons land 5400 frituurspeciaalzaken telt en daarnaast honderden producten, producenten en toeleveranciers, zijn er natuurlijk aan de lopende band mijlpalen te vieren. Het is een dagtaak om al deze festiviteiten apart te belichten. Vandaag voor gelegenheid een kleine opsomming: cafetaria Wielwijk en andere jubilarissen van harte gefeliciteerd!
75 jaar Thielen
Het aantal frituurspeciaalzaken dat 75 jaar bestaat, is op de vingers van een paar handen te tellen. Heel oude snackadresjes zijn onder meer Christ in Breda (anno 1936) en Reitz in Maastricht (in 1909 gestart als hotel-café, vermoedelijk sinds 1925 annex frituur).
In de jaren 1946-1949, vlak na de Tweede Wereldoorlog dus, kwamen honderden frietkiosken, frituurkramen en cafetaria’s uit de startblokken. Thielen in Venray is daar één van. Het 70-jarig bestaan is in 2019 nog gevierd door nazaten van de oorspronkelijke familie. Het 75-jarig bestaan wordt nu gevierd door een opvolger. Maar nog wel altijd staat de aloude naam Thielen op de gevel.
25 jaar McKroket
De McKroket van McDonald’s Nederland viert zijn 25-jarig jubileum. In februari 1999 kwam de kroketburger als tijdelijk actieproduct in het assortiment. Omdat het zo’n daverend succes was, nam McDonald’s in augustus 1999 het besluit hem permanent te gaan verkopen.
De McKroket was een idee van de eerste franchisenemer van McNederland. Hij werd ontwikkeld door de zogenaamde Croquette Cowboys, drie kroketveteranen in Oostzaan. Overigens stond in de allereerste McDonald’s in Zaandam in 1971 ook een kroketburger op het menu.
70 jaar fastfood
Een illuster jubileum jaar is het voor Amerikaans fastfood. In 1954 openden de broertjes McDonald in San Bernardino hun eerste volledig gerationaliseerde systeemgastronomische hamburgerzaak. McDonald’s dus. De broers noemden hun nieuwe vorm van maaltijdverstrekking fast food. Het restaurant was een lichtend voorbeeld voor velen.
Nog hetzelfde jaar opende in Miami de eerste voorloper van Burger King naar voorbeeld van de zaak in San Bernardino. Een vakbladartikel in 1954 zorgde ervoor dat ene Ray Kroc, verkoper van milkshakemachine, bij de broers poolshoogte ging nemen. Kroc zou zich ontpoppen tot de man die McDonald’s groot maakte.
70 jaar en 65 jaar frikandel
GoodLife Foods heeft een heel stel jubilea in haar uitgebreide portfolio van merken. Naast merken als Van Oers, Bicky Burger en Amsterdamse Croquetten, is GoodLife het moederbedrijf van zowel Beckers als De Vries Snacks. Via De Vries is GoodLife eigenaar van Mexicano. De robuuste ribbelsnack viert dit jaar zijn 40-jarige bestaan.
Een dubbeljubileum is er voor de frikandel. Bij (toen nog) slagerij De Vries in Dordrecht kwam in 1954 de eerste frikadelworst uit de stopmachine. Als alternatief voor de gehaktbal, die te maken kreeg met nieuwe Warenwet-regels ten aanzien van de ingrediënten. Dat is dus 70 jaar geleden. Nog een frikandeljubileum: in 1958 ontwikkelde collega-slager Jan Bekkers een zogenaamde cutter naar een voorbeeld uit de Amerikaanse hotdogbusiness. Vermoedelijk in 1959 kwam hieruit de eerste frikandelworst zonder darmvelletje. Die bereikt dus dit jaar de gezegende de leeftijd van 65.
Frituurwereld feliciteert alle ondernemers die dit jaar een mijlpaal bereiken van harte! Ter gelegenheid van de jubilea van de frikandel vertelt fritoricus ubelski, bekend van TikTok, hierover morgen meer op Frituurwereld.nl in de korte video Hier is de frikandel geboren.
Foto: McDonald’s in Des Plaines in 1955, McDonald’s Corporation.