Het Bintje is 111 jaar. In 1905 is het aardappelras ontwikkeld door de Friese kweker Kornelis Liewes de Vries. De Vries was daarnaast schoolmeester. Hij vernoemde zijn aardappel naar de beste leerlinge in zijn klas, Bintje Jansma. Het gebeurde allemaal in het Friese dorp Suameer, waar het Bintje dan ook een standbeeld heeft. Het Bintje was twintig jaar lang bekend onder enkele andere namen, zoals Rijkmaker, maar kreeg twintig jaar na zijn geboorte zijn oorspronkelijke naam terug.
Het Bintje werd populair op het bord geprakte aardappels in menig huisgezin. Maar vooral werd hij rond het midden van de vorige eeuw dé frietaardappel bij uitstek. Omdat het Bintje lekker stevig is, een ideaal suikergehalte heeft en relatief ongevoelig is voor aardappelziektes. Sinds het einde van de jaren 1980 zit het Bintje in het verdomhoekje. Vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen kreeg hij de scheldnaam ‘gifpieper’. Sindsdien wordt bij herhaling het einde van het Bintje aangekondigd.
Ondanks deze voortdurende doodsberichten, hield het Bintje stand. Veel zelfbakkers spreken nog steeds liefkozend over de Friese frietpieper. Onlangs voorspelden media opnieuw het einde van het Bintje. Het grondareaal aan Bintjes bij onze zuiderburen wordt steeds kleiner. Vooral de Fontane rukt op. Tot nu toe hield het Bintje na zulk nieuws altijd gewoon stand. Wij zijn benieuwd wanneer het volgende, zoveelste overlijdensbericht verschijnt in de krantenkolommen.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 1 – Winter 2016-17