Het kabinet stelt een ‘wachttijd’ in na vaccinatie. Mensen die na te zijn gevaccineerd meteen het nachtleven weer in willen, moeten daar twee weken mee wachten. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge. Daarnaast waarschuwde zijn collega Grapperhaus de horeca: ‘de tent gaat dicht als het toezicht niet verbetert’.
Grapperhaus ging deze week in gesprek met de belangenorganisaties Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Horeca Alliantie (een samenwerking van de horecaverenigingen VCHO, NHG en ProFri) over de handhaving van de regels door ondernemers. Daarbij hoort ook voor de bedrijven die niet werken met toegangsbewijzen, de gezondheidscheck bij de ingang, het afstand houden en het vragen naar de gegevens voor de GGD ten behoeve van een eventueel bron- en contactonderzoek.
Mogelijke gevolgen
Hoewel de meesten het goed doen, vindt Grapperhaus dat er van iedereen een inspanning verwacht mag worden van iedereen. Het helemaal loslaten van testen voor toegang is volgens de minister nog niet aan de orde. Het systeem zou goed moeten werken, zolang de controle goed gaat en mensen zich houden aan de basisregels.
Mensen moeten er ook geen misbruik van maken door bijvoorbeeld toegangsbewijzen van anderen te kopiëren. De minister vindt ook niet dat het kabinet op stel en sprong moet besluiten te stoppen met het toegangstesten en waarschuwt daarom nu dat het beter moet. Grapperhaus waarschuwde gisteren in het gesprek dat de versoepelingen mogelijk teruggedraaid worden. Ook het afschaffen van de 1,5 metermaatregel zou wel eens langer op zich kunnen laten wachten. ‘Er dreigt anders dezelfde situatie die we vorig jaar september zagen. Toen nam het aantal besmettingen in rap tempo toe.’
Protocol als hulpmiddel
De Horeca Alliantie heeft net als KHN voor haar achterban een protocol opgesteld. Dit hulpmiddel wordt telkens in samenspraak met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangepast, wanneer de maatregelen rondom COVID-19 veranderen. Het is bedoeld om ondernemers te ondersteunen bij de implementatie van de richtlijnen en maatregelen van het RIVM en de Rijksoverheid in het bedrijf.
Met de maatregelen genoemd in dit document wordt gedefinieerd hoe gasten en medewerkers zich veilig binnen deze voorzieningen kunnen bewegen zodat de overdracht van het COVID-19 virus kan worden beperkt: van gasten naar medewerker, tussen medewerkers onderling en van medewerker naar gasten. Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemers zelf om op basis van dit protocol eigen maatregelen te treffen.