Hoge inkoopprijzen voor grondstoffen en energie. Een dalend consumentenvertrouwen. Ondernemers die kampen met de gevolgen van corona. Volgens sommige deskundigen kán dit leiden tot het einde van honderden frituurspeciaalzaken. Frituurwereld inventariseerde de prijzen van cafetaria’s, snackbars en frituren bij enkele makelaars.
1. Tot 100 vierkante meter
Cafetaria’s onder de 100 vierkante meter zijn er nog altijd veel. Recent werd een snackbar op het strand van 80 vierkante meter aangeboden voor een prijs van 175.000 euro aan goodwill & inventaris. Voor een zelfde bedrag werd kortgeleden met een snackbar van 60 vierkante meter in Enkhuizen geadverteerd. Voor een nog iets kleinere zaak (40 vierkante meter) in de stad Utrecht lag het gevraagde bedrag voor goodwill & inventaris op bijna 70.000 euro.
2. Boven 100 vierkante meter
Grotere zaken kennen vraagprijzen voor goodwill & inventaris die vaak net beneden of zelfs boven de twee ton liggen. De vraagprijs voor een zaak van 200 vierkante meter in een Gronings dorp is €234.500. Sommige makelaars vervangen de omschrijving ‘goodwill & inventaris’ tegenwoordig door het begrip ‘vraagprijs bedrijfsexploitatie’. Dat is het geval met een formulecafetaria in Amsterdam. Totaal: 150 vierkante meter, waarvan 50 vierkante meter verkoopruimte. De vraagprijs voor de bedrijfsexploitatie is 160.000 euro.
3. Maandelijkse huurprijs
Het onroerend goed van snackbars, cafetaria’s en frituren wordt zeker ook (niet zelden inclusief woning) te koop aangeboden. Maar veel vaker is sprake van verhuur. De huur voor een cafetaria in Reeuwijk van 90 vierkante meter: €2250,00 exclusief btw per maand. Een snackbar in Haaksbergen van 113 vierkante meter verkoopvloer: €1100,00 per maand. Een cafetaria van 36 vierkante meter in Bussum: €1750,00 maandelijks. De goedkoopste die we tegenkwamen: een snackbar van 60 vierkante meter verkoopvloer in Hengelo: 800 euro huur per maand.
4. Vergeleken met 15 jaar geleden
Pakken we er een vergelijkbare inventarisatie bij van bijna vijftien jaar geleden, dan lijken de vraagprijzen voor goodwill & inventaris in de branche gemiddeld zeker gestegen. In 2008 lagen de prijzen van kleinere zaken tussen de 25.000 euro (“cafetaria in moeilijke Amsterdamse stadswijk”) en de 75.000 euro (“42 zitplaatsen, A1-locatie Zuid-Holland, 192.000 euro omzet”). Voor een ‘goed verzorgde cafetaria’ in een grotere Brabantse gemeente moest destijds een ton worden neergeteld, voor een ‘hedendaagse formulebedrijf in een landelijke omgeving in Gelderland’ anderhalve ton.