Gluten: kruisbesmetting bij cafetaria’s onderzocht

Actueel, Achtergrond |
30 september 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Hoe groot is de kans op kruisbesmetting bij het frituren van glutenvrije snacks nadat je in dezelfde bakpot eerst producten mét gluten hebt bereid? De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een pilot gestart om dit nader te onderzoeken. Eerder deze maand zijn er bij zes cafetaria’s monsters afgenomen. De uitslag wordt over enkele weken verwacht.

door Bianca Roemaat

Aanleiding voor de pilot zijn eerdere onderzoeken naar kruisbesmetting bij thuisfrituren. Daaruit bleek dat het frituren van glutenvrije kroketten na kroketten mèt gluten veilig leek te zijn.

“Inmiddels zijn we een paar jaar verder. We willen ook graag nader onderzoeken hoe groot de kans op kruisbesmetting bij frituurzaken is, waar dagelijks veel snacks rondgaan. Want dat is natuurlijk onvergelijkbaar met de thuissituatie,” vertelt Marissa Siemons, accountmanager horeca bij de NCV.

Zes testlocaties

Als eerste stap is er een pilot gestart. ProFri werkte eraan mee. De vakvereniging zorgde voor zes cafetaria’s die als testlocaties dienden. VA Foods sponsorde de glutenvrije snacks waarmee de test is uitgevoerd.

Marissa Siemons ging samen met ProFri-voorzitter Alide van Toor op pad. Bij de zes cafetaria’s werden verschillende monsters genomen en drie soorten tests gedaan. Allereerst werden glutenvrije snacks in een gewone frituurketel bereid. Vaak waren daarin kort daarvoor andere snacks mét gluten bereid.

Frituurolie

Ten tweede is friet gebakken in een normale frituurketel. Hiervan zijn monsters genomen om te onderzoeken of dit product inderdaad veilig is voor mensen met coeliakie. Ten derde zijn er monsters van de frituurolie genomen. Siemons legt uit: “In eerder onderzoek hebben we wel gluten in het bezinksel gevonden. Dat zorgde in die situatie kennelijk niet voor kruisbesmetting. Maar we wilden dat ook in de professionele context onderzoeken.”

“Bang om naar frietzaak te gaan”

De afgenomen monsters zijn naar twee verschillende laboratoria gestuurd, die elk een eigen meetmethode hanteren. Zo bouwt de NCV een extra veiligheidstoets in. Siemons: “Veel van de leden van onze vereniging zijn bang om naar een frituurzaak te gaan. Daarom willen we dit graag nader onderzoeken. Een positief testresultaat zou een geruststelling voor onze leden kunnen zijn.”

Onderzoek 200 cafetaria’s

De uitslag van de onderzoeken wordt over een paar weken verwacht. Daarna volgt een analyse. Mocht blijken dat het glutengehalte inderdaad onder de toegestane norm ligt, dan wil de NCV de pilot voortzetten met een grootschalig onderzoek onder 200 cafetaria’s.

ProFri-voorzitter Alide van Toor was aanwezig bij de pilot en heeft deze met interesse gevolgd. Ze is benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek maar wil er niet op vooruitlopen. “Als ondernemer moet je in elk geval voorzichtig en alert blijven,” zegt ze. Siemons heeft tot slot drie tips voor cafetariahouders. Ten eerste: bied glutenvrije snacks aan. Twee: frituur ze in de frietketel. Drie: of in een aparte frituurketel.

Contact met NCV: Wil je meer info of heb je vragen over glutenvrij frituren? Neem dan contact op met de NCV door te mailen naar horeca@glutenvrij.nl. Of kijk voor meer informatie over het Lekker Glutenvrij-keurmerk op deze website: https://www.ncv.nl/professionals/horecaondernemers. Cafetaria’s die hierbij aangesloten zijn, worden actief onder de aandacht gebracht bij de leden van de NCV.

Foto’s: portret Marissa Siemons, Siemons met ProFri’s Alide van Toor.