’t Smulhuis in Brunssum vestigt de aandacht op zich met de bijna volledige elektrificatie van zijn cafetaria annex restaurant. Ondernemer Hans Boumans wordt door de gemeente Brunssum als voorbeeld voor het voetlicht gebracht in een video. Elders in deze editie kun je lezen hoe Boumans in ’t Smulhuis de laatste jaren het roer omgooide.
Gefaseerd maakte hij de overstap van gas naar stroom. Binnenkort gaan ook zijn laatste ovens (de afbakovens in zijn afhaalgedeelte) van het gas af. Dan is Boumans helemaal elektrisch. “Wij willen in ons bedrijf toch een steentje bijdragen aan een duurzamer Nederland, zodat ook onze kinderen nog een mooie wereld hebben in de toekomst,” zegt Boumans in de video. De video is te bekijken op You Tube door te zoeken op “Brunssum Nu # 21 Smulhuis”. Net als andere bedrijven met een hoog stroom- en/of gasverbruik, moest Boumans onlangs voldoen aan zijn wettelijke meldingsplicht in het kader van landelijk duurzaamheidsbeleid. Boumans liet dit over aan een extern bedrijf. Licht cynisch zegt hij: “Dat grapje kostte mij 500 euro. De enige aanbeveling waarmee ze kwamen, was het energieverbruik van mijn neonletters aan de gevel. Een absurd advies natuurlijk. De besparing is qua stroomverbruik te verwaarlozen en zou, omgerekend naar geld, 4,5 cent per dag bedragen.”
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 12 – Zomer 2019