Simon Rollingswier van olie- en sausspecialist Levo is fan van TV-programma Keuringsdienst van Waarde. Maar bij de aflevering over plantaardige (frituur)olie fronsde hij wèl zijn wenkbrauwen. Rollingswier zegt: “Veel vragen over frituurolie hebben ze gewoon overgeslagen.”
Uitgebreid kwam het proces van raffinage van olie uit onder meer soja, zonnebloem en pinda’s (arachideolie) aan bod. Maar het bevreemdt Rollingswier dat de vraag niet is beantwoord waaróm olie wordt geraffineerd. “In de ruwe olie in de pitten en zaden zitten allerlei stofjes die je als consument zeker niet wilt consumeren,” legt Rollingswier uit. “Ook daarom wordt olie geraffineerd. Zonde dat zulke informatie is overgeslagen.”
“Meer zaken niet aan bod”
Ook neveneffecten van het (meervoudig) bakken of frituren met plantaardige oliën bleven in de uitzending buiten beschouwing. Rollingswier: “Tussen de verschillende soorten olie is er wel degelijk verschil ten aanzien van bijvoorbeeld vorming van vet op het gefrituurde product, aanslag in de bakpan en schuimvorming. Het zijn zaken die allemaal niet aan bod kwamen.”
Wokken en oliebollen
In de aflevering van Keuringsdienst van Waarde werd stellig gezegd, dat tussen de verschillende plantenoliën geen smaakverschil meer is als gevolg van het proces van raffinage. “Aziatische restaurants wokken graag in sojaolie, oliebollenbakkers gebruiken bij voorkeur arachideolie,” vertelt Rollingswier. “Het geeft een bepalende geur. De éne professionele gebruiker vindt merk A lekkerder, de ander kiest voor merk B. Prima toch?”
“Koddige frituurtest”
De frituurtest aan het einde van de uitzending, vindt Rollingswier ronduit ‘koddig’. In kleine tafelfriteuses met verschillende soorten plantolie werden snacks afgebakken. “Dit gebeurde in de buitenlucht terwijl de wind er omheen dwarrelde. Dat is direct van invloed op het bakresultaat. Lucht, maar ook licht heeft sowieso veel impact op frituurolie. Nee, wat mij betreft was het niet hun sterkste aflevering.”
Foto: promofoto Levo