De frizwamdel is een nieuwe plantaardige frikandelvariant, gemaakt van oesterzwammen die op koffiedik worden gekweekt.
Start-up Friturum houdt een crowdfund om zijn frizwamdel op de markt te kunnen brengen.
Frituur en airfryer
Friturum is een studiebedrijf van vijf studenten van Hogeschool Inholland. “Vegetarisch, lekker en geschikt voor frituur en airfryer,” schrijft Friturum zelf over de frizwamdel. Mensen die 20 euro of meer hebben bijgedragen via crowdfunding, kunnen begin februari als dank voor hun bijdrage frizwamdellen ophalen bij de Delftse hogeschool.
In kunststof darm
Friturum meldt: “Mede dankzij jullie donaties hebben wij een mooi product neer kunnen zetten. Zo moesten wij bijvoorbeeld voor onze productie een grote rol kunststof darm aanschaffen, wat voor ons als kleine start-up natuurlijk een enorme uitgave is. Maar dankzij jullie konden we dit toch doen en hebben we in twee dagen circa 700 frizwamdellen kunnen produceren.” Overigens wijkt de frizwamdel hiermee af van reguliere frikandellen, want dat zijn worsten zonder darmvel.
Op kaart bij De Beren
De vijf studenten volgen een opleiding Food Commerce en Technology aan de Hogeschool Delft. Ze kregen de opdracht om een nieuw bedrijf op te zetten met een innovatief product. Studente Femke van Kooten kwam hierop met de frizwamdel op de proppen.
Bij wijze van pilot heeft de oesterzwamsnack inmiddels bij een vestiging van restaurant De Beren op de kaart gestaan. Ondertussen maakte Friturum reeds ongeveer duizend frizwamdellen. Als het haalbaar blijkt, willen de studenten na hun studie verder met de frizwamdel.