Fritoricus ubelski vertelt: zure bom in snackbar?

Actueel, Video's |
7 dec 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De zuurtrend steekt de kop. Niet alleen in ons land, maar ook in andere landen. Komt het doordat gefermenteerde, vaak zurige gerechten de laatste jaren steeds populairder worden? Trouwens, er zijn niet alleen toenemend zure gerechten verkrijgbaar, maar ook gefermenteerde frisdranken zijn al een paar jaar hip.

Ook op Frituurwereld.nl kwam de trend richting zuurdere snacks en smaken de laatste maanden al een paar keer voorbij. Recentelijk berichtte dit vakplatform bijvoorbeeld nog over de augurkfrieten die Burger King in de Verenigde Staten verkoopt. Ja, want ook in de VS piekt de zuurtrend.

Zoeter en pikanter

Je vraagt je bijna af: zijn wij er een beetje klaar mee dat alles steeds zoeter en pikanter wordt? Want dat was toch eigenlijk de afgelopen tientallen jaren vooral de tendens. Niet alleen kleine gerechten, belegde broodjes en snacks volgden deze trend, maar zeker ook sauzen. Hoe het zij, zuur lijkt in opmars. Eigenlijk maakt het een soort van comeback.

@ubelski

Waar is de Zure Bom? Het lijkt erop dat wij weer zuurder gaan eten. Ja, misschien is er wel sprake van een echte zuurtrend. Denk maar eens aan de nieuwe Chocogurk, een chocoladeletter met augurk. Maker is de Amsterdamse zuurinlegger annex augurkenkoning Oos Kesbeke, die ook (mede) tekende voor Gouda-augurkenkaas en de augurkkroket. Komt het door eigentijdse smaakmakers als kimchi en komboecha dat wij zuurder gaan eten? Trouwens, vroeger aten wij sowieso zuurder. Ik vertel erover in dit filmpje. #ooskesbeke #augurk #augurkenkoning #chocogurk #zurebom #zuur

♬ origineel geluid – ubelski – ubelski

Zuur op toonbank

In deze TikTok-video duikt fritoricus ubelski in het verleden van de snackbar. Hij gaat even terug in de tijd dat veel smaken in de snackbar nog zuurder waren. Ach, oudgediende cafetariahouders weten het waarschijnlijk nog wel. Op veel toonbanken stonden ooit blikken en glazen potten met zure bommen.

* Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.

Meer over