Fritoricus ubelski vertelt: wie is de Bamischijf?

Actueel, Video's |
14 dec 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De bamischijf doet de laatste jaren misschien wel meer dan ooit van zich spreken. Alarmerende berichten over bamischijf-tekorten. De Bamiboys op TikTok. Ambachtelijke bamisnacks trekken de aandacht. Bamischijf een bedreigde soort volgens kamerlid. Groei van bamischijfverkoop. Het kwam allemaal langs.

Ja, het lijkt erop dat de bamischijven, maar ook bamiblokken en bamiballen, nog almaar populairder worden. Een recent onderzoek van dagblad De Gelderlander bevestigt dit. Hieruit kwam de bamischijf namelijk tevoorschijn als de nummer 3 favoriete snack van de lezers in de provincie. Bovendien was het percentuele verschil met de geheide nummer één (frikandel) en twee (kroket) eigenlijk niet eens zo groot.

Vleesvrije varianten

Best bijzonder dat de bamisnacks nog altijd een runner-up van belang lijken te zijn. Immers, de bamischijf is beslist niet nieuw aan het snackfront. Heeft het te maken met de vele vleesvrije varianten van de snack? Is het omdat wij sowieso wat pittiger en oosterser zijn gaan eten? Maken we vaker bamischijven zelf thuis klaar in de tafelfrituur of de Airfryer? Past de bamischijf beter bij jongere generaties dan de aloude Franse kroket?

@ubelski

Wie is de Bamischijf? Schijven, blokken en ballen uit de frituur met rulle bami en nasi. Ze behoren tot de bestselling snacks. Met name de bamischijf wordt nog altijd populairder. Wie is de Bamischijf eigenlijk? #bamibal #bamischijf #nasibal #nasischijf #snacks #rakusmagazine #indo

♬ origineel geluid – ubelski – ubelski

Rakus Magazine

In deze TikTok-video duikt fritoricus ubelski in de biografie van de bamischijf. Vrij recent publiceerde hij nog een uitgebreid verhaal over bamisnacks en nasisnacks in Rakus Magazine, de glossy over Indonesisch en Indo-Nederlands eten.

De fritoricus geeft antwoord op de vraag: wie is de Bamischijf?

* Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.