Fritoricus ubelski vertelt: wat is de Grijpsnack?

Actueel, Achtergrond, Video's |
31 aug 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Grillbikkel, Keierbal, Kaasfrikandel. Aan de lopende band worden er de laatste tijd weer nieuwe ambachtelijke snacks toegevoegd aan het frituurassortiment. Sommige groeien uit tot lokale of regionale iconen. Een heel enkele keer schopt een nieuwkomer het tot landelijke bekendheid.

Nieuw is mooi, vintage ook. De afgelopen week schreven we over de opbloeiende aandacht die er lijkt te zijn voor klassieke snacksmaken. Er zijn zelfs snackbars die hun hele concept baseren op het ambacht van weleer, zoals Classique Snacks in Den Haag en, sinds zeer kort, Classic Snacks in Zwolle. Deze twee bedrijven voeren overwegend gekende snackiconen uit eigen keuken.

Maar nog altijd altijd komen daarnaast nu en dan langer bestaande lokale snackfenomenen bovendrijven in de media, snacks die ook Frituurwereld verrassen. Zo trok kortgeleden nog de aloude kaasbal van cafetaria Friet van Piet in Haarlem de aandacht in enkele regionale media. Eerlijk gezegd, Frituurwereld had er niet eerder van gehoord.

Nog niet zolang geleden zag Frituurwereld trouwens bij een naamgenoot van de Haarlemse snackbar, namelijk Friet van Piet in Groningen, de Grijpsnack in de fraaie vitrine liggen. Grijpsnack? Die kenden wij bij Frituurwereld nog niet. Fritoricus ubelski vertelt in de bijgaande video waar de Grijpsnack vandaan komt, wat voor een snack het is en waaraan hij zijn naam dankt.

* Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.

Meer over