Fritoricus ubelski vertelt: wat betekent frikantie?

Actueel, Achtergrond, Video's |
3 augustus 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Verheugend nieuws was er de afgelopen week over de frikandel. Het was de redactie van Frituurwereld een genoegen om te melden dat de snack des vaderlands behoort tot de duurzaamste basisgerechten van de horeca. De frikandel deelt zijn uiterste lage voetprint en dus koolstofuitstoot met de naturel pannenkoek.

Het is fijn dat de frikandel er weer eens goed opstaat. Want laten we eerlijk zijn. Hij is veelvuldig beschimpt, geridiculiseerd en belachelijk gemaakt door deze en gene. Dat hij nu bij een inventarisatie van Food Inspiration en databank PS in Foodservice juist uit de bus komt als uiterst duurzaam, verbaast ons desondanks niet. Immers, enkele jaren geleden al labelde een bekende voetprintariër, die uiterst kritisch is op zijn eigen consumptiepatroon, onze 70 jaar jonge snackworst reeds als duurzaam.

Enfin, het is lang niet het enige aanmoedigende nieuws over de frikandel de laatste tijd. Zo omarmden de laatste jaren de nodige topchefs ons nationale snackicoon. Meer dan eens werd de frikandel de afgelopen jaren door meesterlijke keukenchefs omgetoverd tot een sjiekandel.

Over sjiekandel gesproken, de cultstatus van de frikandel is tot zulke grote hoogten gestegen dat onze taal is verrijkt met een heel regiment woorden en begrippen die door de frikandel zijn geïnspireerd. Weet jij bijvoorbeeld wat frikantie is? In de bijgaande korte video vertelt fritoricus ubelski het. Hij doet trouwens ook nog enkele andere frikandelwoorden uit de doeken die je wellicht nog niet kent.

Ga jij nog? Dan alvast een heel fijne frikantie!

Afgelopen dinsdag schreef Frituurwereld over de inventarisatie van basisgerechten van de horeca en hun koolstof-uitstoot. Je kunt het bericht teruglezen in de sectie Actueel. Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.

Meer over