Zelfs een manager van McDonald’s sprak er onlangs op een vakbijeenkomst openlijk zijn zorg over uit… Korte patatjes, korte frietjes, korte French fries. In deze aflevering gaat TikTokker annex Instagrammer fritoricus ubelski dan ook in op de vraag: Waarom zijn de patat-frietjes toch zo kort?
Zouden er eigenlijk officiële onderzoekscijfers bestaan? Zouden ze ooit met elkaar zijn vergeleken? De gemiddelde lengte van een portie friet in een bakje of zakje van de snackbar pakweg vijftien jaar geleden. Afgezet tegen de gemiddelde lengte van patatjes uit de cafetaria nu? Hoewel elk aardappelseizoen weer zijn eigen mores kent, kan het haast niet anders. De gemiddelde frietlengte is nu korter.
Maat doet er toe
En ja, de maatvoering doet er wel degelijk toe. Niet alleen zijn langere frietjes voor de consument fijner om in de saus te dippen en liggen ze gewoon lekkerder in de hand, korte frietjes hebben ook een ander neveneffect.
Hoger frietgewicht
Zonder dat je het als ondernemer echt in de gaten hebt, schep je met korte frietjes namelijk meer frietgewicht in een bakje dan met lange patatjes. Immers, lange frieten liggen over elkaar heen, korte frietjes kruipen in het bakje dicht tegen elkaar aan. Je hebt dus een groter volume aan friet nodig om de bakjes een beetje vol te krijgen. Die bakjes zijn tegenwoordig dan ook niet zelden kleiner dan voorheen.
Wen er maar aan?
Het is elke nieuwe oogst weer afwachten welke lengte de aardappelboer, groothandel of frietmaker jou als ondernemer voorschotelt in dozen en zakken. Fritoricus ubelski belicht in deze video het fenomeen kortere frietjes van verschillende kanten en besluit met: “Wen er maar aan…”
Trouwens, zijn de frietmakers al bezig met experimenten om frietjes aan elkaar te plakken?
* Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.