Fritoricus ubelski vertelt: Tipsy, Spoetnik of Berehap?

Actueel, Achtergrond, Video's |
24 augustus 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Hij behoort sinds jaar en dag tot de tien hardste lopers in de cafetaria, snackbar en frituur. De Berehap. De herkomst van de snack met gehaktschijven en uiringen, én die van zijn soortgenoot de Bereklauw/Berenpoot (brokjes gehakt), is een beetje schimmig. Wel doen enkele sterke verhalen de ronde.

In een deel van de stad Groningen staat de Berehap bekend als de Tipsy. Afgelopen week kon je lezen dat de bakermat van de Tipsy, Snackbar Oosterpark, recent zijn deuren sloot. Tipsy, waar komt die naam vandaan? Trouwens, waarom wordt de Berehap her en der in Limburg Spoetnik of Catweazle genoemd?

Fritoricus ubelski gaat er dieper op in met deze korte TikTok-video. Maar omdat er zoveel mooie maar ook sterke verhalen zijn over de Berehap, was één aflevering niet genoeg. Dus zijn er nog drie video’s gemaakt over de Berehap. Dat zijn: Catweazle of Berehap?, Is Berehap een beschermd merk? en Begon de Berehap op Texel?

@ubelski

Tipsy, Spoetnik of Berehap? Het is weer Bear Bite Monday! #berehap #berenhap #spoetnik #tipsy #snacks #frituur #gehaktbal @djbarrypaf @snackbaas

♬ origineel geluid – ubelski – ubelski

Nee, helemaal 100 procent zeker is het niet waar de eerste Berehap werd gemaakt en door wie. Maar het is zeker niet ondenkbaar dat Texel de bakermat was. Het opmerkelijke verhaal van de eerste Texelse Berehappen (trouwens officieel gespeld als Berenhap) moet je dus zeker even checken als je het naadje van de kous wilt weten.

Wikipedia schrijft trouwens over de Berehap: “Een berenhap is een in plakken gesneden gehaktbal aan een satéprikker met daartussen een aantal uienringen. Soms wordt er naast ui ook gebruikgemaakt van ananas of paprika. Berehap (zonder tussen-n) is een merknaam. Hoewel berehap een merknaam is, wordt de naam door de Nederlandse Taalunie inmiddels als soortnaam beschouwd en is berenhap opgenomen in de Woordenlijst Nederlandse Taal.”

Fritoricus ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld.

Meer over