Tijdens haar bezoek aan foodopleider SVO in Houten, kreeg koningin Máxima frikandellen voorgeschoteld. Daarnaast stonden op het excursie-menu: verschillende bereidingen van wortel, biefstuk, baklava, hybride rookworst en hamburgers.
Máxima ging in gesprek met studenten, docenten en Roeland Buijsse, de voorzitter van het college van bestuur. De koningin bezocht verschillende praktijklokalen waar ze kennis maakte met de foodopleidingen van SVO. Ze zette eerst koers naar het frituurcollege, waar mbo-studenten onder meer ambachtelijke kaassoufflés, kipnuggets en frikandellen bereidden.
Voorlichting over frikandellen
Koningin Máxima liet zich tijdens het frituurcollege uitgebreid door studenten voorlichten. Belangrijk gespreksonderwerp: de veelbesproken ingrediënten van de populairste snack van haar koninkrijk. De koningin keek nauwgezet toe hoe studenten kippenvlees met kruiden en specerijen rolden tot de snack des vaderlands van 85 gram en 19 centimeter.
Honderd jaar SVO
SVO is tegenwoordig een brede foodopleider voor zowel de foodretail als de foodservice. Voor het instituut was het bezoek van Máxima extra bijzonder, omdat het komende jaar het 100-jarige bestaan wordt gevierd. SVO ontstond in 1926 als opleider voor het slagerijvak.
“Wendbare medewerker”
Tijdens een gesprek met onder meer vertegenwoordigers van McDonald’s Nederland, groothandel Bidfood en de Koninklijke Nederlandse Slagers werd de nadruk gelegd op het belang van goed foodonderwijs. “De medewerker van de toekomst moet wendbaar zijn. En dat begint natuurlijk bij opleiden,” aldus SVO.
Foto: persfoto SVO door Pim Paddenburg