Voedselwaakhond Foodwatch ijvert voor minder zoutgebruik. De organisatie staat stil bij de zogenaamde ‘zoutmaxdagen’ dit jaar. Dat is de datum waarop consumenten al voor het hele jaar hun jaartotaal aan zout hebben geconsumeerd.
Mannen tussen de 31 en 50 jaar waren volgens Foodwatch als eerste aan de beurt. Op 14 juli hebben ze hun ‘zoutmax’ voor 2022 bereikt. Het zou feitelijk betekenen dat ze de rest van het jaar geen zout meer zouden moeten consumeren vanwege het risico op gezondheidsschade. Later deze week bereiken ook de Nederlandse mannen van 51 tot 70 jaar hun jaarmaximum aan zout.
Vrouwen en meisjes zijn aanmerkelijk matiger met de consumptie van zout. Hun eerste ‘zoutmaxdag’ is in september. Op 11 september hebben volgens Foodwatch de meisjes van vier tot acht jaar hun verantwoorde jaarlijks hoeveelheid aan zout opgesoupeerd.
“Maximaal 6 gram”
Foodwatch verwijst naar de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie: “De WHO adviseert volwassenen een maximum van 5 gram zout per dag in te nemen. Maar Nederlandse mannen in de leeftijdsgroep 31-50 hebben volgens het RIVM gemiddeld een inname van 9,4 gram per dag. Hun Zoutmaxdag valt dan ook vijf maanden te vroeg in het jaar.” Overigens hanteert het RIVM in ons land een maximum van 6 gram dagelijks.
“83 procent zit in voedingsmiddelen”
Foodwatch wijst erop dat slechts 17 procent van onze zoutconsumptie thuis of aan tafel wordt toegevoegd door de Nederlandse consument. “Van de genoemde 9,4 gram is 83 procent afkomstig uit voedingsmiddelen. Het meeste zout dat we eten wordt door fabrikanten toegevoegd, bijvoorbeeld om de smaak of houdbaarheid van producten te veranderen.” De gemiddelde inname van Nederlandse vrouwen tussen 31 en 50 jaar ligt op 6,8 gram dagelijks en dat is dus aanmerkelijk lager dan bij mannen van middelbare leeftijd.
Enkele jaren geleden lanceerde de Nederlandse horeca al een campagne om het zoutgebruik buitenhuis te minderen onder het motto ‘Mag het wat minder?’ Het terugdringen van zoutgebruik is bovendien één van de doelstellingen in het Nationaal Preventie Akkoord dat eind 2018 ondertekend werd door overheden en brancheorganisaties. Vakvereniging ProFri nam het streven naar een lager zoutgebruik ruim tien jaar geleden op in haar ‘Contract met de gast’. In onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk startten al veel langer geleden gerichte acties in de restaurantsector.