De typisch Nederlandse snackautomatiek speelt een prominente rol in een speelfilm die in juni in New York in premiére gaat.
Tijdens het Tribeca Film Festival in de Big Apple is namelijk de eerste vertoning van “Il Fait Beau”, een titel die geïnspireerd is op de naam ‘Febo’.
Ontluikende liefde
De film van de Italiaans-Griekse regisseur Leonardo Cariglino handelt over een liefde die ontluikt bij de verlichte luikjes van de Amsterdamse automatiekketen. Het gaat over een eenzame jongen in Amsterdam, die verliefd wordt op een meisje dat de vakjes van de Febo-loketjes vult.
In een interview met Editie NL vertelt de regisseur dat zijn automatiekfilm grotendeels op eigen ervaringen is gebaseerd. Ongeveer tien jaar geleden kwam hij voor het eerst met Febo in aanraking. Na een avondje stappen volgde hij feestgangers die richting de automatiek liepen. “Ik wist niet wat ik zag,” zei Cariglino tegen Editie NL.
Liefdesverhaal bij snackmuur
In het item dat het programma maakte over de komende film, zegt de regisseur verder: “Ik zag toen een meisje dat de snacks aanvulde. Iedereen was zo druk met de snackmuur dat ik de enige was die oog voor haar had. Het is een echt liefdesverhaal, met de snackmuur als middelpunt. Dat is waar het gebeurt.”
Niet alle mensen waarmee Cariglino aan de film werkte, geloofden dat automatieken in Nederland écht bestonden. De regisseur vertelt dat enkelingen dachten dat hij de snackmuur speciaal voor zijn film had bedacht en laten bouwen.
Automatiek-hoofdstad
De automatiek is een Duitse vinding. Hij werd in ons land tussen 1930 en 1950 vooral populair om regels voor verplichte winkelsluitingstijden te omzeilen, zodat de verkoop van kleine etenswaren ook na sluitingstijd gewoon kon doorgaan. In 1961 opende Febo in Amsterdam zijn eerste automatiek. Amsterdam nam hiermee van New York de positie over als wereldhoofdstad van de automatiek. In New York waren namelijk begin vorige eeuw lange tijd de automatieken van Horn & Hardart een begrip.
Hier kun je een trailer van de speelfilm zien.