Verzadigde vetten passen prima in een gevarieerd voedingspatroon. Ze zijn niet de grote boosdoeners voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit uitgebreide analyses van tientallen oudere studies.
“Volgens een grondige analyse van maar liefs 32 studies (van hoge kwaliteit) is er geen bewijs dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten of vroegtijdig overlijden vergroot,” aldus website aHealthylife.
Rond 1953 verschenen de eerste studies in Canada en de VS waarin verzadigde vetten als grote boosdoener voor hart- en vaatziekten werden aangewezen. Al enkele jaren bestaat er in de wetenschappelijke wereld grote twijfel over de deugdelijkheid van deze onderzoeken.
“Hoort niet in verdomhoekje”
Redacteur Juglen Zwaan schrijft op aHealthylife: “De wetenschappers legden alle studies naast elkaar en zagen geen verband tussen diëten met veel verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Er is volgens de onderzoekers dan ook geen enkele wetenschappelijke basis om verzadigd vet naar het verdomhoekje te verwijzen.” Verzadigde vetten zouden niet langer als geïsoleerd probleem beschouwd moeten worden, aldus wetenschappers van onze tijd, maar veel meer moet gekeken worden naar het totale leef- en voedingspatroon.
Het opzienbarende nieuws komt overigens niet onverwacht. Al enkele jaren zetten deskundigen, met name in de VS, grote vraagtekens bij de onderzoeken van zeventig jaar geleden waarop veel voedselinstanties, diëtisten en artsen zich baseren. Recent is op grote schaal herhalingsonderzoek uitgevoerd met vele tienduizenden consumenten. Significante relaties tussen de consumptie van verzadigde vetten en ziekten als fatale hartaanvallen en beroertes werden dus niet gevonden.
“Ook belangrijke nutriënten”
Website aHealthylife: “Al eerder waarschuwden wetenschappers voor het krampachtig vermijden van verzadigd vet. Sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, bevatten ook belangrijke nutriënten voor de gezondheid. Denk hierbij aan kaas, eieren, vlees en chocolade. Kaas levert bijvoorbeeld belangrijke eiwitten, calcium en magnesium. Het lijkt er steeds meer op dat we jarenlang de verkeerde discussie hebben gevoerd. Het heeft weinig zin om te discussiëren over details in de voeding, terwijl ondertussen de bevolking voornamelijk leeft op sterk geraffineerd gemaksvoedsel.”
Frituren al eerder ‘vrijgepleit’
Al langer is bovendien bekend dat bakken, braden en frituren eveneens geen hoger risico geven op sterfelijke hart- en vaatziekten. Van 1992 tot en met 2004 werd op dit gebied onderzoek in Spanje uitgevoerd onder 40.757 volwassenen van 29 tot 69 Jaar. Bij de start van dit onderzoek hadden zij allen geen hartklachten. Geconcludeerd kon worden dat de consumptie van gefrituurd voedsel – in dit geval was gefrituurd in olijf- en zonnebloemolie – geen verband houdt met het ontstaan van hart- en vaataandoeningen of sterfte door enige andere aandoening die met frituren te maken heeft.
Adviezen Voedingscentrum en Hartstichting
Onbekend is of en wanneer officiële instanties als het Voedingscentrum hun voorlichting aanpassen bij de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Vooralsnog staat namelijk op de Voedingscentrum-website dit: “Het advies is om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet, zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. Daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.”
De Hartstichting meldt op zijn website: “Vooral verzadigd vet is niet goed. Veel verzadigd in je voeding verhoogt je cholesterol. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet zorgt ervoor dat je lichaam cholesterol beter afvoert. Vervang daarom verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk door onverzadigd vet.”