Extreme droogte, hogere frietprijzen. Nog voordat de zomer ten einde was, ontstond er in de media al rumoer over. Zeker is dat de aardappeloogst fors lager zal uitvallen, er kleinere aardappelen geoogst worden en dus ook de frietkwaliteit minder zal zijn.
De verwachting van deskundigen is dat het directe prijsverhogende effect van de droogte beperkt zal blijven tot 2 tot 4 eurocent per portie. Veel prijzen liggen vast in contracten. Omdat 2017 een goed jaar was, ligt de contractprijs nu zelfs iets lager. Het bijkopen van aardappelen op de vrije markt om aan voldoende frietaardappelen te komen, veroorzaakt de verhoging van enkele centen. Naast de aardappelprijs (15 procent van de kostprijs van friet) zijn de nodige andere factoren van invloed op de consumentenprijs, zoals stijgende personeelslasten.
Wel is het vrijwel zeker dat de frietaardappelen flink kleiner zullen uitpakken dan andere jaren. Bovendien is de praktijk dat grote contractklanten de beste en dus langste friet geleverd krijgen. Dit betekent dat veel cafetaria’s zich moeten behelpen met kleinere frieten. “En daarvan gaan er qua gewicht meer in een bakje dan bij grote friet,” verklaart Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum. Hij wijst nog op een ander prijseffect per 2019: de btw gaat omhoog van 6 naar 9 procent per 1 januari en ook deze stijging beïnvloedt de verkoopprijs.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 9 – Najaar 2018