Mogen volledig plantaardige snacks vlezige namen dragen als kipkrokantjes en planthotdog? Ja, dat mag, zo stelt het Europees Hof van Justitie. Het Europese Hof maakt met deze uitspraak korte metten met eerdere vonnissen. Met name in Frankrijk gold een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten.
De zaak bij het Europees Hof was aangespannen door de Europese Vegetarische Unie (EVU). In Nederland is de Nederlandse Vegetariërsbond aangesloten bij de EVU. De Europese rechter vindt dat Frankrijk te ver gaat door het gebruik van dierlijke vleesnamen als steak, burger of worst te verbieden voor vegetarisch en veganistische producten.
Onbeschermde vleesnamen
Volgens de rechter in Brussel is een dergelijk verbod alléén mogelijk als deze en soortgelijke vleesnamen via wetten zijn beschermd. Is dit niet het geval, dan is het niet mogelijk het gebruik van vleesnamen voor plantaardige nabootsingen te verbieden.
“Om deze termen te verbieden, zouden lidstaten ze eerst wettelijk moeten definiëren, inclusief wat vlees, worst of hamburgers zijn,” aldus de Nederlandse Vegtariërsbond in een persbericht naar aanleiding van de uitspraak.
“Blij met conclusie”
Rafael Pinto van de Europese Vegetarische Unie zegt: ”We zijn erg blij met de no-nonsense conclusie van het Europees Hof. Dit markeert een belangrijke stap in het garanderen dat consumenten nauwkeurige en transparante informatie hebben over de producten die ze kopen. Het zal ook andere EU-landen ervan weerhouden om te proberen naamverboden af te dwingen die uiteindelijk contraproductief zijn en alleen voor meer verwarring bij de consument zorgen.”
Foto: Lidl legde vlees en plantenvlees in hetzelfde schap. Persfoto Lidl, Henk van der Giessen.