![](https://www.frituurwereld.nl/wp-content/uploads/2025/02/DI.-Jong1450-Ground-Picture-Shutterstock_1075189301-1024x682.jpg)
Het aantal begin-twintigers in de Nederlandse horeca is de afgelopen tien jaar ruim verviervoudigd. Er zijn zelfs zo’n duizend horeca-ondernemers die nog niet eens twintig jaar zijn. Dit meldt Hart van Nederland op basis van cijfers van de Kamers van Koophandel.
Dat de vaderlandse horeca snel verjongt, heeft volgens deskundigen onder meer te maken met de coronatijd. “Een deel van de ouderen heeft er na corona geen zin meer in. Sommigen moesten gedwongen stoppen. Jongeren springen in dat gat,” zegt horeca-adviseur Ton Lenting bij Hart van Nederland.
“14 procent onder 30”
Volgens Lenting is de verjonging van de horeca positief. “Ze brengen gedrevenheid, passie en enthousiasme met zich mee. Dat maakt ’t verschil,” aldus Lenting. Ruim tien jaar geleden was 8 procent van de ondernemers in de sector onder de dertig jaar. Eind 2024 lag dit percentage op ruim 14 procent.
Dynamiek in de horeca
In 2024 nam het aantal horecabedrijven opnieuw toe, namelijk met drie procent. Het jaar 2025 startte hierdoor met ruim 96.000 horeca- en foodservicebedrijven, aldus het rapport KvK Bedrijvendynamiek 2024. Van deze bedrijven zijn ruim 5900 zogenaamde nevenvestigingen van een formule of (familie)holding.
Gemiddeld 45
De afgelopen decennia nam het aandeel vrouwelijke ondernemers toe. Het percentage ligt de laatste jaren op 40 procent. De gemiddelde leeftijd van ondernemers in de horeca is 45. De horeca is bovendien een zeer internationale branche. Met een aandeel van 31 procent ondernemers die buiten Nederland zijn geboren, scoort de horeca na de sector transport & logistiek het hoogst.
Foto: Shutterstock, Ground Picture