Enorme stijging ziekteverzuim in de horeca

Actueel |
10 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Brittany Colette / Unsplash

Het ziekteverzuim in de horeca was in het verleden altijd het laagst van alle sectoren. Inmiddels is die situatie compleet veranderd: de horeca is tegenwoordig één van de sectoren waar de meeste ziekmeldingen worden gedaan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt een enorme stijging van het ziekteverzuim in Nederland. Van alle sectoren nam het verzuim in onder meer de horeca het meeste toe. In het eerste kwartaal van 2022 was het verzuim in de horeca 6 procent. Dat is een stijging van 2,1 procentpunt ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

Coronabesmettingen

De redenen van het verzuim in het eerste kwartaal van 2022 zijn nog niet bekend. Het CBS en TNO doen daar eens per jaar apart onderzoek naar. In 2021 gaf ruim 8 procent van alle werknemers aan dat het verzuim was veroorzaakt door een coronabesmetting die door een test was bevestigd. Daarnaast noemde 12 procent corona wel als oorzaak, maar was er geen test uitgevoerd.

Griep en verkoudheid

In het algemeen wordt griep of verkoudheid het vaakst genoemd als de oorzaak voor het laatste verzuimgeval. In 2021 ging het om 30 procent van de werknemers. Na griep of verkoudheid worden psychische klachten, overspannenheid en burn-out (6 procent) het meest genoemd. Van alle werknemers gaf 24 procent aan nog nooit te hebben verzuimd.

Voorbereiden op nieuwe coronagolf

Volgens minister Ernst Kuipers van VWS moeten de horeca en andere branches zich nu al voorbereiden op een coronagolf van het komend najaar. Zo moeten ondernemers volgens de minister zijn voorbereid op fors ziekteverzuim gedurende de hele winter.

Meer over