De frietaardappel voor de toekomst komt uit Emmeloord
Je staat er als frietbakker niet dagelijks bij stil maar het duurt wel 10 tot 15 jaar voor de frietaardappel voor de toekomst gereed is. Zo blijkt uit de YouTube-video van Jaap & Marvin die op bezoek zijn bij aardappeltelers, -verwerkers en veredelaars.
Emmeloord is de ‘Silicon Valley’ van de friet (of patat), zo stellen de beide videomakers. Sinds de inpoldering is de Noordoostpolder goed voor een opbrengst van 1 miljard kilo aardappelen per jaar en gaat er 300 miljoen kilo weer als pootgoed de grond in. Daar komen weer nieuwe aardappels uit voort.
Grond
Dat piepers hier zo goed gedijen komt volgens de boeren en de mensen die de filmers spreken door de samenstellingen van de grond, de mensen die ermee werken en de handel. Een aantal komen in de video aan het woord.
Maar er gebeurt meer in de Noordoostpolder. Bij Agrico Research worden 200.000 rassen ontwikkeld. In een ‘geboortekamer van nieuwe rassen’ zijn ze bezig met veredeling van de rassen. Bijvoorbeeld om aardappels te telen met een grotere opbrengst en met behulp van minder bemesting.
Specialistisch
“De aardappel is een belangrijk gewas met weinig input en veel output. Veredelingswerk is hier specialistisch”, vertelt een van de onderzoekers. Het kan wel 10 tot 15 jaar duren voor een nieuw ras gereed is. De frietaardappelen voor de toekomst worden hier ontwikkeld.
Link naar Agrico