De nieuwe Franchisewet heeft minimaal impact op het aantal gerechtelijke geschillen tussen franchisenemers en franchisegevers. Dit stelt Ludwig & Van Dam naar aanleiding van recente onderzoeksgegevens. Het advocatenkantoor is gespecialiseerd in franchisezaken en monitort de geschillen al sinds 2008.
In zijn algemeenheid is de positie van franchisenemers door de nieuwe Wet Franchise (die in 2021 van kracht werd) sterker geworden. Jaarlijks inventariseert Ludwig & Van Dam het aantal gepubliceerde gerechtelijke uitspraken over franchising.
“Stabiel beeld”
Het advocatenkantoor spreekt over de periode 2019-2024 van een “stabiel beeld van rondom de 30-35 zaken per jaar”. De piek lag met circa 45 juridische schermutselingen rond franchising in de jaren 2017-2018, toen de nieuwe Wet Franchise nog in de maak was. Wel stelt Ludwig & Van Dam vast dat regelgeving uit de nieuwe Franchisewet regelmatig aan bod komt in rechtszaken.
Uitkomst circa 50/50
In de periode 2008-2024 werd de franchisegever in 47 procent van de gevallen in het gelijk gesteld, in 46 procent van de kwestie trok de franchisenemer aan het langste eind. In 7 procent van de gevallen was sprake van een Salomonsoordeel. Sinds de invoering van de Franchisewet wordt door de rechter wel iets vaker in het voordeel van de franchisenemer beslist.
Groei in de horeca
Binnen de horeca groeit franchising snel, aldus cijfers van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV). Twintig jaar geleden werden in de branche 65 franchiseconcepten geteld met 1668 vestigingen. Tien jaar geleden waren er 92 horecaformules met 2852 vestigingen. Nu zijn er 148 formules met 4078 vestigingen, waaronder honderden formulecafetaria’s.
Doordat de horeca de afgelopen twintig jaar enorm groeide, nam het percentage franchise-horecavestigingen echter nauwelijks toe. Het ligt rond de 12 procent.
Foto: Shutterstock, Andrii Yalanskyi