Eerste resultaten ProFri’s Energie-enquête verontrustend

Actueel |
18 oktober 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Driekwart frituurzaken valt buiten de energiesteun

Foto: Shutterstock

Zeker 73 procent van de cafetaria’s, snackbars en andere frituurzaken vallen buiten de energiesteun voor het MKB die het kabinet op 14 oktober heeft aangekondigd. Dat blijkt uit de eerste reacties die bij ProFri binnenkomen op de energie-enquête. Om een vuist te kunnen maken in Den Haag, roept ProFri ondernemers op om de enquête in te vullen en hartenkreten te delen.

Ga naar de Energie enquête

“Dit is een eerste tussenbalans maar het laat zien dat de regeling voor de 5700 frituurzaken die Nederland nu nog rijk is, tekort gaat schieten”, zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Bijna driekwart van de frituurzaken dreigt de energiesteun mis te lopen maar zit wel met torenhoge energiekosten.

Energierekening stijgt met 140 procent

De gemiddelde energierekening bedroeg in 2021 nog 17.336 euro per jaar, maar ligt nu voor 2022 op 41.591 euro. Dit is een stijging van maar liefst 140 procent. ProFri baseert zich bij deze cijfers op de enquêtes die vorige week zijn ingevuld. Op 12 oktober startte de vakvereniging het onderzoek naar de energiekosten. De onderzoeksresultaten heeft ProFri nodig om beleidsmakers in Den Haag te overtuigen dat er meer steun nodig is.

27 procent lijkt te voldoen

Uit de tussenbalans blijkt dat slechts 27 procent van de frituurzaken lijkt te voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de regeling. Zij zitten dit jaar boven de 12,5 procent-norm. Dit percentage gaat echter stijl omlaag wanneer blijkt dat voor het berekenen van deze norm alleen de kale prijs van het gas en stroom van toepassing is.

Nog eens 13 procent van de bedrijven zit nu boven de norm. Deze vallen buiten de boot omdat ze minder dan 5000 m3 gas gebruiken of minder dan 50.000 kWh gebruiken. Want dit is nog een extra norm die gesteld gaat worden.

Meer variabele en flexibele contracten

Daarnaast blijkt dat 55 procent van de bedrijven nu een variabel of flexibel contract heeft. Dat was vorig jaar nog 37 procent. Naar verwachting stijgt dit percentage de komende maanden naar 77 procent. Steeds meer ondernemers zullen daardoor worden geconfronteerd met een torenhoge energierekening.
Zo’n 23 procent van de bedrijven heeft wel een vast contract tot na 2023. Ruim de helft daarvan is door ProFri geholpen aan een meer betaalbare én beter voorspelbare energierekening.

Minder klanten door hogere prijzen

Zo’n 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze hun prijzen niet voldoende hebben kunnen verhogen. Slechts 30 procent vindt zelf van wel. De helft van de ondernemers geeft aan dat er nu al minder klanten in de zaak komen en/of minder besteden per bestelling. Kostte een medium friet in 2021 gemiddeld 2,18 euro, nu is de prijs gemiddeld 2,50 euro. Dit is een gemiddelde stijging van 0,32 euro (zo’n 15 procent).

Slechts een kwart gaat het redden

Uit de eerste enquêteresultaten blijkt ook dat 70 procent van de ondernemers aangeeft dat ze door de gestegen kosten in de problemen zijn gekomen met hun verdienmodel. 6 procent van de respondenten verwacht het einde van het jaar niet te halen. Nog eens 32 procent verwacht in 2023 in de problemen te komen. Slechts een kwart van de ondernemers geeft aan het sowieso te gaan redden.

Harde cijfers en hartenkreten noodzakelijk

“Dit belooft niet veel goeds voor de rest van de horeca”, laat Van Rooij weten. Hij benadrukt dat er harde cijfers moeten komen om het kabinet op andere gedachten te brengen. Van Rooij roept nadrukkelijk alle professionele frituurders van Nederland op om de enquête in te vullen.

Ook vraagt hij -als lid van de Horeca Alliantie- om hartenkreten te delen. “Die hebben we nodig voor de leden van de Tweede Kamer, zodat zij van hun kant de druk richting het kabinet verder kunnen opvoeren.”

De resultaten van het onderzoek worden op 31 oktober aanstaande tijdens de Algemene Ledenvergadering van ProFri in Houten gepresenteerd.

Ondernemers kunnen hun hartenkreten nog steeds mailen naar info@horecainnood.nl. Heb je de Energie-enquête nog niet ingevuld? Klik dan op onderstaande link.

Ga naar de Energie enquête