Honderden miljoenen curryworsten eten onze oosterburen jaarlijks. Alleen al in Berlijn peuzelen de Duitsers er naar verluidt elk jaar 70 miljoen op. Dit jaar bestond de curryworst bovendien precies 75 jaar. Boze tongen beweren nu dat de curryworst helemaal geen Duitse, maar een Nederlandse uitvinding is.
Volgens de gangbare verhalen combineerde de Berlijnse snackbarhoudster Herta Heuwer in 1947 voor het eerst de snackworst met een kruidige ketchup. Ze verkocht hem vanaf 4 september 1949. Fans en oudgedienden kunnen de plek zelfs precies aanwijzen. Het was de imbiss ofwel snackkraam op de hoek van de Kantstrasse en de Kaiser Friedrichstrasse.
Wikipedia.de aangepast
Groot was de ophef toen onlangs bleek dat de snackworst met curry-kruidenketchup met terugwerkende kracht wordt geclaimd door de Nederlandse snackondernemer Peter Hildebrand. De onthulling komt uit een boek dat eerder dit jaar is verschenen. Hoewel links en rechts wat gemor klonk, is Hildebrand inmiddels toegevoegd aan de Duitse Wikipedia-pagina over de worst met ketchup op basis van currypoeder.
Bevestigd door specerijhandel
Volgens het in augustus 2024 verschenen curryworst-boek van auteurs Tim Koch en Gregor Lauenburger zou Peter Hildebrand uit Duisburg in 1936 op het idee zijn gekomen om tomatensaus met currypoeder te vermengen. De Hamburger Gewürzmühle, destijds één van de grootste specerijenhandels, bevestigde aan de schrijvers van het boek dat Peter Hildebrand destijds bij hen de poeder inkocht.
Tegengewerkt door nazi’s
Verder vermeldt de Duitse Wikipedia-pagina sinds kort: “De nationaal-socialisten maakten het de autochtone Nederlander echter lastig zijn product op de markt te brengen, zodat de curryworst pas na de oorlog in een stroomversnelling kwam, toen Hildebrand overal in de stad Duisburg snackbars opende.” Volgens het boek zou Heuwer kort voor haar dood hebben gehoord van Peter Hildebrands curryworst in Duisburg. In 1958 patenteerde zij echter reeds haar eigen kruising tussen chillikruiden en ketchup/tomatensaus.
Duisburg omarmt Hildebrand
Nog altijd bestaat er in Duisburg een snackbar onder de naam Peter Pomm’s. Zelfs de website van de Stadt Duisburg vermeldt de zaak prominent op zijn website. Met als tekst: “De zaak heeft een cultstatus sinds 1958, iedereen kent het. Bijzonder beroemd is de zaak door zijn specialiteit pusztetten, vleesballetjes in tomatensaus. Het is bewezen dat opa Peter Hildebrand in de jaren 1930 de curryworst heeft uitgevonden.” Duisburg gaat het 90-jarige bestaan van de curryworst in 2026 mogelijk groots vieren, zo is aangekondigd.
Foto: Duitslands nationale snacktrots, Shutterstock, Wirestock Creators